"The 10 thing exercise" - Övertyga din partner till FIRE?


Först hade jag faktiskt planerat att göra en riktigt seriös bokrecension på Playing with Fire av Scott Rieckens. En sådan där bra och omfattande bokrecension som Fru EB gjorde på Ut ur Ekorrhjulet, men nu när vårbruket har satt igång på allvar så hinner jag dessvärre ingenting "extra". Boken var tillräckligt bra. Läs den. 

Okej då, jag lägger ut orden lite mer än så. 

Efter att ha läst boken är jag dock rädd att jag spoilat hela dokumentären eftersom boken handlar om hela FIRE-resan familjen Rieckens gjorde under 2017 + 2018, alltså under tiden dokumentären spelades in. 

Om ni inte redan har hört hur allting började så kommer en kort, förenklad recap här. Scott Rieckens lyssnade på en podd på vägen till jobbet och fick höra en intervju med MMM. Hela intervjun var så ögonöppnande att han ringde till jobbet och meddelade att han blev sen för att kunna lyssna klart på podden. Därefter satte han igång att konsumera allt vad FIRE-bloggar och poddar heter. På ganska kort tid var han helt övertygad om att FIRE var the way to go så att säga. Hans största utmaning var att få med hustrun Taylor på tåget. 

I snitt spenderade de 100-110 k i månaden (!!) av totalt 120 k, så ett visst sparande fanns men eftersom de bodde i Coronado i San Diego kostade enbart deras boende ca 30 k per månad (I Sverige hade deras löner motsvarat 120 k före skatt VAR i månaden. Vilket svenskt hushåll har 240 k brutto per månad1?) Båda två önskade mer tid med dottern Jovie som vid det här laget var ett år gammal. Det var väl egentligen mer tid med dottern som slutligen fick Taylor med på banan. 

I processen att övertyga Taylor så hittade Scott på en "övning" som han kallade för "the ten thing excercise". Övningen gick ut på att de skulle specificera tio saker som de ville ha mer tid för i vardagen och som gjorde dem lyckliga. Eller tio vardagliga företeelser som de ville ha mer tid till (jag minns inte exakt hans formulering). Sak samma. 

Nu har förvisso jag och maken i mångt och mycket samstämmighet vad gäller FIRE, men jag tyckte att det skulle vara intressant att göra den här övningen med honom. Se resultatet på bilden nedan:
Maken kom egentligen bara på nio saker, vilket jag också gjorde ska jag väl erkänna men för att det skulle se bra ut när vi jämförde lappar så la jag till "krama maken" på plats nr tio. (Han hade dock inte bemödat sig med lite extra fjäsk mot slutet, trots att han hade en plats över.) Lite överraskande var också att maken omedvetet skrev större delarna av sin lista på engelska/svengelska. 

Efteråt jämförde vi listor. Vi vill båda ha mer tid med varandra, med barnen och träna samt ägna oss åt våra respektive hobbies. Maken var inte lika konkret på sin lista som jag var. "Man stuff" innebär projekt relaterat till hus och bil som innefattar handhavande av verktyg. Lära sig att svetsa var en "man stuff"-sak t.ex. 

Oavsett om du har svårigheter att få med din partner på FIRE-resan eller inte så kan det vara lite av en rolig partneraktivitet att göra den här övningen. Tänk bara på att inte jämföra listor under tiden när ni fyller i dem. Gör övningen på varsitt håll och jämför sedan, för att inte era listor ska bli biased. 

Hoppas ni får en skön dag, trots att det är måndag! 


Kommentarer

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här ska prövas! Tack för tips!

   Radera
  2. Ja vad roligt! Vi tog ett glas vin och utvärderade :) Kan rekommenderas!

   Radera
 2. Detta ska jag ta upp med Fru IGMR. Tack för idé - den snattar jag så där obekymrat bara rakt av.

  SvaraRadera
 3. Dividendmama13 mars 2019 17:42

  FIRE kan vara svårt att få till i vår familj men en superbra övning som kanske skulle få maken att spendera mindre till sig själv �� Idag är det jag som sköter sparande och spenderande till resten av familjen, det är hans sparande/investerande jag önskar hade ökat

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är alltid lite svårt det där när man är olika, men en sån här övning kanske kan få även den mest svårövertalade att tänka till lite :) Hoppas det ger resultat!

   Radera
 4. Hej jag är Allison Howarts Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal bröt han upp med mig, jag gjorde allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskastare som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få honom tillbaka men jag är den typ som aldrig trodde att jag hade stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade stavningskastan och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 4 pm. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad att jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag känner som har ett problem med förhållandet, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningskramen som hjälpt mig med mitt eget problem. email: ogagakunta@gmail.com du kan maila honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat fall eller vad är han på +2348069032895
  1) kärleksspell
  2) Lost Love Spells
  3) Skilsmässa Spells
  4) Äktenskapsstavar
  5) bindande stavning
  6) Breakup Spells
  7) Förbanna en förälskad älskare
  8.) Du vill vara befordrad på ditt kontor / Lotteri stavning
  9) vill tillfredsställa din älskare
  Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
  ogagakunta@gmail.com

  SvaraRadera
 5. Godvänner, jag heter Antonio Laura från Lund-Sweden, jag är läkare av yrke, 45 år. Läs mitt sanna livsvittnesbörd om hur jag återställde kärlek och förtroende i mitt äktenskap, jag har goda avsikter att denna information kommer att hjälpa någon som läser detta just nu att läka trasigt hjärta och återställa förlorat kärleksförhållande inom två dagar. Min stoy kan vara likadan, jag var gift med Antonio fyra år, förra månaden han gick upp med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka till älska mig, men allt jag gjorde var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket eftersom vi hade två små barn tillsammans och jag älskar honom så mycket att jag inte kan leva utan honom, jag frågade honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min kollega på jobbet, hon är min goda vän och hon rådde mig att snarare kontakta en kärlek stavningskärna som kan hjälpa mig att stava kärlek tillbaka, men jag är den typ av person som aldrig trodde att kärlek stavdelning fanns eller kan fungera, jag hade inget annat val än att prova, jag mailade stavningskanalens e-postmeddelande som hon gav mig och få muniter efter att jag fick ett svar Dr.Oduduwa sa till mig att han kan hjälpa mig att få tillbaka min man, det var inga problem att allt kommer att gå bra innan tre arbetsdagar, jag följde noggrant all hans instruktioner om vad jag ska göra hemma under mitten av natten kärlek spell bön. Oduduwa lanserade en Love-stavningsdel i luften och förvånansvärt andra dagen var den omkring 06.00. Min make kärlekspartner ringde mig på min mobiltelefon, jag blev så förvånad eftersom min man vägrat att ringa mig eller smsar mig de senaste tre veckorna, plötsligt ringde han för att be om ursäkt för mig och han sa att han kommer att återvända hem för att besöka mig och mina barn snart. Ända sedan den första dagen han ringde mig, han har ringt och smsat mig varje dag, idag ringde han att jag svarade på telefonsamtalet och han sa igen att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle förlåta och återvända till honom som kärlekspartner, att han älskar mig så mycket. Jag är så glad och tills idag började vi leva tillsammans lyckligt som en familj. min djupa tacksamhet går till Dr.Oduduwa för hans begåvade krafter för att återställa trasiga äktenskap och föra tillbaka ex kärlekspartner inom två dagar kärlek stavning bön som fungerar. Jag rekommenderar honom varmt för alla som söker brådskande återställande av kärlek (dr.oduduwaspellcaster@gmail. com)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg