Odlingsplaner 2019

Shoppingförbudet 2019 till trots så gav jag mig lite utrymme att komplettera med fröer och sättpotatis. Nu har jag beställt hem de fröer jag tänkt odla under året, förutom Butternut pumpa som jag glömde men det får jag komplettera med från någon handelsträdgård när jag handlar Amandine-sättpotatis.

Sådderna från förra veckan
börjar spira!
Jag tog till vara på alla gröna potatisar under 2018 från både Amandine - och Mandelpotatisen i hopp om att använda dem som sättpotatis under 2019. Det kändes extra "självhushållar-duktigt" att göra detta och varje gång en potatis var grön blev jag lika glad. Det blev många kg med gröna potatisar som jag förvarade i bruna papperspåsar i svalen. Av någon anledning bestämde sig dock mina föräldrar för att kika i de bruna påsarna i kylskåpet, (när de var barnvakter under min konferens i januari). Med påföljden att samtliga sättpotatisar KOKADES och gavs till hönsen (!) Vi snackar sättpotatis till ett värde av ca 500-600 kr. Min mor mindes att hennes mor brukade ge gårdens höns de gröna potatisarna. Efter att ha kikat i mina bruna påsar konstaterade de att samtliga potatisar hushållet ägde var GRÖNA. Jag blir fortfarande upprörd när jag tänker på det.

Gårdagens sådder med tomat,
ännu mer paprika, gurka,
purjo, lök och chili

Nåväl, detta innebär att jag måste köpa sättpotatisar i år också. Därför har jag beställt två färgranna, ekologiska sorter till att börja med. Violetta heter den ena och är en lila potatis med lila kött, Burgundy Red heter den andra sorten och är mer år det lila-röda hållet, både i skal och kött. De är antagligen proppfulla med antioxidanter.

Jag har kvar en hel del frön från förra året och har också samlat fröer från diverse olika paprikor och tomater som vi köpt. Av den anledningen unnade jag mig enbart ett nytt tomatfrö av sorten Tigerella som blir randig. En stor tjusning med att odla eget är att man kan odla grönsaker som inte alls går att köpa i affären och som ser exotiska ut. Ett axplock av vad jag kommer att odla i år:

Minimajs (går att torka till popcorn senare på säsongen).
Gul zuccini
Grön, rund zuccini "Eightball"
Vit aubergine
Melon
Physalis
Sju olika sorters tomater
Sex olika sorters paprikor
Sju olika sallader
Tre olika typer av gurka
Asiatiska kålsorter, Pak Choi bland annat
Gula, lila, orangea morötter
Palsternacka
Röda, lila potatisar

Tid och utrymme inomhus för förodling är det enda som begränsar mig (lite självbevarelsedrift också, men knappt om du frågar maken). Vattning och ogräsrensning tar tid. För att effektivisera odlingen så mycket som möjligt så använder jag ogräsduk och täcker med ensillage. Det hindrar både ogräs från att sprida sig men ensillaget bevarar också fukten i jorden. Jag brukar vattna med vattenspridare som täcker ca 60 kvm men den måste passas och flyttas runt. Alla växter mår inte prima av att få vatten på bladen men det får jag strunta i, jag hinner inte gå runt och vattna allt vid stjälken eftersom jag odlar på flera hundra kvadratmeter. Jag hinner heller inte beskära som man ska för optimal skörd. I augusti blir det en något vildvuxen look i växthuset men jag kompenserar med mängden plantor istället. Någon dag i framtiden, om sådär sju - åtta år så hoppas jag att trädgården kan vara mitt prioriterade projekt och se särdär Sofiero-perfekt ut.

Nu ska jag gå ut och gräva odlingsbäddar ute hos hönsen i det soliga vårvädret.

Ha en skön söndag! Imorgon kommer lönen :)


Kommentarer

  1. Det låter härligt med så mycket odling. Vi har inget växthus men jag funderar på om jag inte skulle bygga något enkelt... ska bli kul att följa era odlingar! Har ni mördarsniglar förresten? Funkar det isf med täckodling?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, det är väldigt härligt också :) Köp en polytunnel på Ebay, kostar bara någon tusenlapp. Önskar att jag visste om det innan jag köpte vår 70 kvm odlingstunnel för 20 k. Vi har lyckligtvis varit rätt förskonade från mördarsniglar, en och annan har jag mosat men inte i såna där anstorminingar som jag sett att andra odlare har problem med. Jag har läst att man kan strössla ut Nematoder runt odlingarna om man har problem. Har ni mycket sniglar? Blev det ett par djupbäddar i helgen förresten?

      Radera
    2. Oja ett par djupbäddar blir det (ser ut som nygrävda gravar). Fler ska det bli denna eller nästa vecka är tanken. Sniglarna varierar och jag tänker att jag testar med ölfällor och täckodling. Polytunnel var ett grymt tips. Får se hur jag gör...

      Durå - blev det grävt i helgen?

      Radera
    3. Härligt, vad ska ni så i dem? Ölfällor såg framgångsrikt ut på bilderna jag hittade på google :) Det ska jag också prova. Det är inte det mest estetiska att ha en grön polytunnel så klart men det finns genomskinlig plast också.

      Jag grävde några meter och har nu extra bra förståelse för varför folk emigrerade härifrån...Det är sten, sten och mera sten...

      Radera
  2. Vi körde nematoder ute i vår fördetta sommarstuga där vi odlade. Stället var lite av syndens näste för spanska skogssnigeln. Hjälpte ungefär absolut noll. Skaffade tillslut ett litet snigelstaket som vi satte runt djupbädden på ca 100m2. Var lite lättare att se och plocka dom då. Här på gården såg vi inte en enda förra sommaren då det var så varmt och torrt. Men har hört från grannarna att det ska finnas. Vi får se hur det blir i år. Det där med potatisen hade jag smällt av av! Vi har ett par kilo grönisar också men som tur i jordkällaren långt från barnpassande mormor. Hon skulle nog iofs aldrig få för sig att koka, ge eller kasta utan att fråga först. Men förstår din frustration helt klart!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Näe, var det så kasst att använda nematoder? Var det något speciellt material ni använde till snigelstaketet? Googlade bilder och såg både aluminium och trä. Ja det var säkert tack vare klimatet förra sommaren som vi också var förskonade från sniglar.

      Det kändes som en liten tragedi när jag insåg att hela nedre lådan i svalen var tömd på potatis. Haha, nä jag blev också förvånad över den typen av initiativ. Baka kaka - ja; göra-jätteprojekt-och-koka-många-kilo-gröna-potatisar - nej, liksom.

      Radera
  3. Åh nej, jag lider med dig! Hade blivit så frustrerad. Det värsta min mamma gjort i ekonomiväg är nog att städa undan saker som jag sedan måste köpa om eller lämna tillbaka till biblioteket. Det brukar dock lösa sig, men värre för er. Hönsen kanske blev desto gladare?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack :) Ja hönsen uppskattade nog tilltaget, fanns inte ett spår kvar när jag kom hem någon dag senare.

      Radera
  4. Din mor jar inga större tankar om din mentala förmåga verkar det som.
    - va, fullt med gröna potatisar, ja min dotter är ju lite slarvig med mat och med att hålla ordning i kylen, så har det varit sedan hon var liten.

    Antar att ni inte på någon regelbunden basis har intellektuella samtal där olika perspektiv beaktas, vrids och vänds, ståndpunkter tas och argumenteras utifrån?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hm, vill du vara underfundig eller elak?

      Radera
  5. Kul med så mycket odlingar! Kräver det mycket tid under sommaren - kan ni resa iväg en vecka, eller? Jag är nyinflyttad med tomt med bland annat 30 m2 grönsaksland, känns kul att börja odla! Såg att vitlöken från affären börjat skicka ut gröna skott i en låda här, la det på en tallrik med lite vatten i kylen, och vips var det rötter där med, snart tänkte jag sätta ut dem i landet. Och förså tomat och persilja snart. Bönor, sallad, spenat, rödbetor, palsternacka och morötter blir det sedan, har du någon favoritgrönsak som man får mycket ut av? Jag har hört att man kan använda kottar istället för leka-kulor i botten av krukorna - är det något du testat? Annars tänkte jag också prova det där med täckodling, verkar smidigt att inte behöva hantera en kompost, utan bara använda själva landet som en. Mot sniglar har jag hört att man kan lägga ut sågspån runt landet, ska prova det. Fast själv tror jag att jag måste hägna in landet, finns massor av dovhjort här som brukar trampa runt på tomten :(
    /L

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej L! Ja det kräver en del tid, det gör det men de ljusa sommarkvällarna räddar upp situationen. I år planerar jag att effektivisera odlingen med hemmagjorda bevattningsslangar som kommer att spara tid. Jag har en halv ensillagebal kvar från förra året som jag kommer fortsätta att täcka med i år för att minska mängden ogräs.

      Vad roligt att du kommit igång med odlingen! Vilken grönsak som ger mest varierar från år till år. 2018 som var extremhett verkade generera mer gurkväxter som zuccini och gurka. I år får vi se vad som exploderar :) Jag garderar mig och odlar ett överskott av allt.

      Aldrig testat kottar men det kan säkert funka som dränering. Det blir inte för mycket fyllning i krukorna med kottar då? Jag kör lecakulor, då ja har små krukor till att börja med och sedan planterar jag om eller planterar ut.

      Lycka till med odlingen! Och uppdatera gärna hur det går :)

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg