Sparar 33 360 kr på kläder per år?

Som hönsägare kan man verkligen bli larvigt
lycklig av ägg!
Idag inleder jag inlägget helt off topic. Jag är dock så himla lycklig, var precis ute och matade hönsen och ser till min stora glädje att årets första ägg har kommit! Det turkosa ägget är värpt av en Creme Legbar-höna och det beiga ägget är värpt av en Faverolle. Jag låter äggen ligga kvar så blir de andra hönsen i flocken förhoppningsvis påminda om att de också bör börja värpa. 
Tjusiga Brahmatuppen!

Nåväl, nog om hönsen för idag. Förra helgen besökte vi Malmö. Då jag är en second hand-shoppare så har jag förstås favoritloppisar och second hand butiker jag brukar besöka i (nästan) varje stad vi åker till. I Malmö är min favorit Emmaus på Södra Förstadsgatan. Det är en otroligt bra och välfylld butik. Det brukar vara mycket folk men butiken är så stor att det först märks när man kommer till kassorna. 

Eftersom jag har köpstop så letade jag inte efter plagg till mig själv. Barnens garderober inventerade jag i förväg för att se vad som saknas, är trasig och om jag bör fylla på med något i kommande storlekar eller säsonger till barnen. 

Även om det fortfarande är vinterskor som gäller här så vet jag att det kommer en stövelsäsong om inte allt för många månader. Därför köpte jag gummistövlar till minstingen och mellanbarnet när jag hittade helt okej alternativ i rätt storlek för 50 :- styck. Visst, döskalle-mönstrade stövlar till minstingen är inte mitt förstahandsval men hittar jag ett par i rätt storlek och bra skick så slår jag till. 

Samtliga barnplagg kostar 35 :- styck i just den här butiken. Jag fick sex överdelar för totalt 210 :- till de stora barnens gemensamma garderob (de har samma storlek). Ett par T-shirts och en skjorta till så är deras minimalistiska garderob till hösten klar. Nu kommer jag avvakta lite med resten då vi ibland ärver kläder av barnens äldre kusiner, men det är inget jag tar för givet.

När jag slår ut kläd- och skoinköpen över året så landar vår familjs klädkonto på ca 400 :- per månad vilket blir 4 800:- per år. Enligt konsumentverkets referensvärden borde denna kostnad ligga på 3 180 :- per månad . Om du är intresserad av att jämföra dina egna kostnader så kan du gå in på konsumentverkets hemsida. Enligt konsumentverket är det alltså okej att lägga 38 160 :- bara på kläder och skor i en barnfamilj på fem under ett år.

Enligt naturvårdsverket så köper vi i Sverige ca 13 kg kläder per person och år. Jag har svårt att tro att vår familj köper 65 kg kläder per år eller 5,4 kg kläder per månad. Åtta kg kläder per person åker också ned i soporna hos gemene man per år. I vår familj skulle det bli 40 kg kläder.  Här kan jag dock skryta med att vi slänger 0 kg kläder i soporna. Allt återvinns enligt den här strategin. FIRE och sparande är positivt på många sätt men det har också utvecklat vår familj och fått oss att bli betydligt mer miljömedvetna.

Har ni också reflekterat över att själva FIRE-livsstilen samtidigt går hand i hand med miljö- och återvinningstänket? Hur mycket köper ni kläder för varje månad/ år?

Kommentarer

 1. Beundransvärt. Om jag mot förmodan slitit ut något klädesplagg och i behov av nytt så kollar jag först tradera och där hittar jag alltid något. Det var länge sedan jag köpte något nytt. Det känns bra både för miljö och plånbok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja så himla bra! :) Nu skulle det kännas konstigt att köpa något helt nytt plagg i en "riktig" butik.

   Radera
 2. Köper sällan nya kläder, deffinitivt inte varje månad och nu har jag dessutom bestämt mig för att försöka hitta det jag eventuellt behöver på second hand butiker. Tack för tipset om Emmaus!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt S.L.I.M. :) När man väl börjat shoppa second hand så inser man hur onödigt det är att shoppa nytt.

   Radera
 3. "Enligt konsumentverkets referensvärden borde denna kostnad ligga på 3 180 :- per månad ." Helt sjjukt! Ett mycket bra sätt att för alltid vilja sluta köpa nytt (och billigt) är att se dokumentären True Cost som någon tipsade om i bloggosfären.. Först tänkte jag låta barnen se den men den är för hemsk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har lagt till den i min Netflix-lista sedan tidigare men inte tagit mig tid att se den än. Nu blev jag extra nyfiken, ett "must see"?

   Radera
  2. Den är bra! Hade nog låtit barn över 12 se den iaf. Men är inte så hönsig av mig heller. :)

   För övrigt tycker jag dessa kalkyler är rätt sjuka. Särskilt om man har flera barn som kan ärva av varandra.

   Radera
  3. Jag håller med dig Frihetsmamman, barnen kan ärva kläder av varandra, men det räknar man aldrig med i såna där kalkyler.

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg