Min utrensnings- och försäljningsstrategi

Såhär i slutet av året så är det dags att sammanfatta hushållsbudgeten, aktieutdelningar, börsavkastning och "nyårslöften" inför 2019 samt försäljningssiffror osv. Då menar jag inte jobbets försäljningssiffror utan hushållets försäljningssiffror.

Trots att vi har anammat en mer minimalistisk approach till det här med prylar och kläder så akumuleras det ändå en del, eller så inser jag att vi kan rensa ut mer av det vi har.

Vad gäller försäljning av kläder, leksaker heminredning osv har jag i dagsläget fem ben att stå på. Nedan beskriver jag hur jag tänker kring dessa kanaler.

1. Blocket. Här säljer jag skrymmande saker som t.ex. möbler, barnvagn, leksaker mm. Men även "klädpaket" av de större barnens kläder. Här lägger jag mig oftast på ett lägre pris t.ex. 15-20 kr plagget, "storbarns"-kläder är inte lika lätta sälja, trots att de är i mycket finare skick än t.ex. en 1,5 årings kläder. Hur kommer det sig egentligen?

2. Tradera. Här säljer jag märkeshemtextil som jag rensar ut t.ex. Lexington, Gant, Ralph Lauren, detta brukar alltid gå och dessutom bli budgivning. Minstingens babykläder (som jag själv köpt på secondhand) säljer jag antingen i paket eller styckvis, beroende på vad det är. Ytterkläder som Didriksson (som också inköpts på t.ex. Tradera eller banloppisar) går alltid att sälja. Likaså Kavatskor (även här secondhand från början). Jag kanske har haft flyt men hittills har minstingen gått plus på att bruka sina kläder och skor en säsong eller två.

3. Kommisionsförsäljning i butik. Här hamnar allt som inte går att sälja i steg ett eller två. Oftast säljs det och några kronor inbringar det. Under 2018 har komissionsförsäljningen av avlagda barnkläder, leksaker och babyprylar inbringat strax över 500 :-, inte jättemycket men bättre än inget. Eftersom jag använt en del av kommissionen till att komplettera med nya kläder från samma butik så landar slutsumman på intäktssidan lägre.

4. Sellpy. I takt med att maken och jag rensar ut våra garderober och minimaliserar vår klädstil så har vi också skickat iväg en hel del till Sellpy. Det jag lärt mig av Sellpyförsäljningar är att det måste vara märkeskläder och man får liksom vara glad för det man får oavsett. Se det som en utrensning, inte ett sätt att "tjäna" pengar. Vissa plagg som uppenbarligen inte var så attraktiva fick vi betala Sellpy några kronor för, mot att de sålde dem för 10 :-, tråk!

5. Sista (och sämsta?!) "benet" är HMs klädåtervinning. Jag har helt slutat att slänga kläder. Jag slänger inte ens håliga strumpor. De lägger jag i den dedikerade HM-påsen. Jag har för jämnan två påsar som står i garderoben och fylls på med allt möjligt i textilväg. Det kan vara trasiga strumpor/nyonstrumpor, tröjor som inte blir rena i tvätten längre, hemmasydda jeanshorts som barnen inte längre kan ha osv. Allt som inte går att sälja i textilväg läggs i plastpåsar. När jag fyllt två plastpåsar lämnar jag in dem på HM i deras klädåtervinning och får två 50 :- kuponger att använda vid nästa köp över 300:- (obs de tar bara en kupong per köp).

Hittills har jag bara behövt att använda en av mina kuponger men som tur är så finns det växande tonåringar i släkten som gärna tar emot dess checkar.

Nu när jag i december 2018 summerar alla mina försäljningskanaler kan jag konstatera följande:

Blocket: 7229:-
Tradera: 3453:-
Sellpy: 1030:-
Kommission: 290:-

Totalt: 12 002 :- extra inkomst tack vare försäljningar i olika kanaler.

På bilden ser ni helgens utrensningar. Tre HM påsar till återvinning har ackumulerats i garderoben. Nu är resterande kläder inpackade i Sellpy-påsarna, så när som på tre märkesplagg med lite lösa knappar som behöver sys fast ordentligt innan jag skickar iväg dem.

Hur går ni tillväga med försäljningar av prylar och kläder? Nu har varken jag eller maken Facebook men jag har förstått att många säljer kläder osv via lokala Facebook-grupper, är det värt att skaffa Facebook i det syftet?


Kommentarer

 1. Jag hatar Marketplace så det tycker jag inte. Det används oftast av mig för att sälja saker med mycket litet värde, men många använder även till stora saker, typ som Blocket utan avgift. Jag är för övrigt sjukt imponerad över summorna. Köper ni mycket märkeskläder? Vi har inte börjat sälja av stora mängden barnkläder än, eftersom vi hoppas på fler barn i framtiden (oklart när). Men det jag sålt har inte inbringat några större summor. De pengar som faktiskt kommit in i försäljningsväg är från kurslitteratur. Då har jag ändå sålt en del "finare" plagg, typ Pop och Mini Rodini, eftersom jag insett att ungen är för smutsig för dyrare kläder eller för att modellen var fel (typ body i storlek 80 och uppåt).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din synpunkt på Marketplace, då avstår jag :)
   Vi har tidigare köpt mycket mäkeskläder, du vet, åkt till USA på smester med tomma väskor och körde direkt till en outlet och shoppade 50 kg märkeskläder. Detta gjorde jag varannat år under åtta års tid, utan att rensa ut emellan så det blev en del kläder = trodde det var otroligt ekonomiskt. Detta slutade jag och maken med för ca fyra år sedan och har sedan en tid rensat ut. Jag har fortfarande kläder kvar så jag klarar mig utan att behöva handla så mycket nytt, jag behöver bara komplettera.
   Till det minsta barnet har jag köpt en del begagnade märkeskläder eftersom de har ett andrahandsvärde och håller bra t.ex. Livly, Newbie, Didriksson. Till de större barnen har vi ärvt mycket märkeskläder som jag sedan kunnat sälja.
   Det är ju klokt att spara barnkläder inför kommande syskon, praktiskt när man kan återanvända en hel del. Stl 80, 86 och 92 är en sjukt smutsig ålder...

   Radera
 2. Snyggt. Det är få saker jag gillar så mycket som att rensa ut. Ståpäls!

  Det där med kommission var intressant. Annars är vårt upplägg ganska lika. Skrev om det här: https://iblandgormanratt.blogspot.com/2018/08/tjana-pengar-pa-att-rensa-ut.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, när jag kopierade länken och gick in i DITT inlägg så var det så likt MITT eget upplägg blev jag så förbryllad och trodde först att jag kommit in på en redigeringssida av mitt eget inlägg (pucktvåan här alltså).

   Men ja, det är så skönt att rensa ut på flera sätt, både att decluttra sitt hem men också att få in extra cash för saker som bara ligger. Ni har ju verklgen tjänat bra på det ni sålt, vad är det uppe i nu i december?

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg