0:- frisörkostnader i en familj på fem? DIY hårklippningar

För ca 1,5 år sedan "gjorde jag slut" med min frisör, verkligen inget ont om henne men kostnaderna för att klippa och färga ett långt hår är stora, ca 11 500:- per år la jag på frisör förut (hade jag bott i en storstad hade det antagligen varit det dubbla). Inget av mina barn har någonsin satt en fot inne hos en frisör. Jag har alltid klippt dem på egen hand med trimmer och sax, inga konstigheter, vanliga enkla frisyrer. Genom åren har jag också alltid klippt maken men då han har många strängar på sin lyra så klipper han nu sitt eget hår helt flawless.

Att ge sig på renoveringar hemma gör man oftast (läs jag) het utan att blinka men just det där med att klippa sitt eget hår eller låta maken klippa satt långt inne. Men jag ångrar mig inte en sekund. Maken kikade på de här youtube-klippen: det första och det andra.

Sedan den dagen har han klippt mitt hår och jag är så sjukt nöjd. Nöjd med att det faktiskt blir otroligt bra, nöjd med att det går på 20-30 minuter och jag kan bli klippt när jag vill, vart jag vill och hur ofta jag vill utan att betala en spänn!

När jag gick till en frisör så färgade jag också håret, i övergången mellan frisör och maken så köpte jag lite färg på ÖoB för 40 :- och gjorde det själv men nu har jag faktiskt helt och hållet slutat färga håret. Hur skönt som helst att följa årstiderna, jag blir solblekt på sommaren och mörkare på vintern, helt naturligt.

Enligt gänse FIRE-norm så borde jag ju bjuda på en uträkning över hur mycket vi sparar på en tioårs period genom att klippa oss hemma, så here we go:
Min årskostnad var 11 500:-, de övriga i familjen gick lös på 400 :- per person á fem ggr/år = 8000:-. Total kostnad för frisörbesök för hela familjen blev 19 500:- per år. Under 10 års tid med 8 % i ränta på en ISK så sparar vi nu 287 441 :- genom att skippa frisörbesöken. På 15 år blir det över en halv mille.


Hur gör ni med frisören? Klipper ni också hemma för att spara pengar?

Kommentarer

 1. Men fethaja att jag klipper mitt axellånga hår själv. Däremot kör jag en betydligt mer rough variant där jag bara gör två tighta råttsvansar bakom öronen och sen klipper jag tjoff tjoff. Slipper involvera maken och det har max en minut. Att ha en riktig frisörsax är emellertid viktigt, den får kosta några hundringar. Vilket är peanuts i sammanhanget. Herregud, om folk fattar att de betalar motsvarande en Volvo med fyrhjulsdrift när de klipper sig hos frisör. Tissparet är också grymt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter supersmidigt! Målet är att fixa det på egenhand framöver men jag blev lite lat när det visade sig att maken har talang med hår. Ja saxen är viktig men en engångskostnad, min är 14 år, jag har aldrig slipat den men den är fortfarande riktigt vass. När man summerar kostnader och adderar ränta på ränta så blir återkommande onödiga kostnader skrämmande...Klipper du barnen också eller är frisör ett "måste" med tanke på "innerstadsskola"? Vi har väl turen rent geografiskt att vi bor på landet med barnen på en liten lantskola där folk inte verkar bry sig om yttre attribut på samma sätt.

   Radera
 2. Och jag har fimpat hårprodukter och låtit håret växa. Nu har jag en sån där fräääääsch fotbollskillefrilla (brat?) med håret bakom öronen istället för crew cut kontorsnisse. Sparar skånepesetas vill jag lova.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smart! Provat att klippa själv?

   Radera
  2. Vågar inte. Kom att tänka på denna rolighet från TV Shop https://www.flowbee.com/

   Radera
  3. Haha, ser livsfarlig ut(?!) Gillar dock hans slogan "Save Money! Save Time! Have Fun!"

   Radera
 3. Hörde ett kul avsnitt av Choose FI om det här där det beskrevs att det tog ett tiotal gånger av mindre lyckade resultat innan ett par kunde klippa varandra snyggt. Är just inne på den trevande början men räknar med att det blir bättre. Till min stora lycka har iaf sonen lockigt hår = syns inte så tydligt vad en haft för sig med saxen :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Well done! Hehe, ja men man måste våga den där första gången. Lockigt hår är ju mer "förlåtande" än ett spikrakt där varje klipp blir väldigt avslöjande. Lycka till med saxen Fruminimera!

   Radera
 4. Ingen dålig besparing där inte!
  Har du tips på någon bra video där man lär sig klippa sig själv som kille? =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, ja det gör verkligen skillnad på månadskostnaden! Jag kollade lite snabbt på youtube "DIY haircut men" och det finns en uppsjö. Dock hittade jag inte någon av dem maken kollade på. Jag säger just do it! Men ha en trimmer med 3/6 mm (beroende på hur kort "fade" man kan tänka sig), 9 mm och 12 mm munstycken, en backspegel eller annan spegel man kan flytta runt och en sax. Om du vill öva första gången så kan det ju vara läge inför semestern så håret hinner växa ut om man måste köra 9 mm överallt för att det blev tokigt någonstans. Lycka till! :)

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg