MellandagsREA i matbutiken

När jag handlade mat efter jul insåg jag att min lokala Willysbutik hade överskattat mängden chokladaskar som skulle gå åt inför jul. De hade massor av chokladaskar kvar till kraftigt rabatterade priser. Jag köpte två stycken för 10:- styck som jag kommer spara som gå-bort-presenter. 

Såhär i efterhand ångrar jag att jag inte köpte på mig fler, datumet håller sig till åtminstone september 2019, vissa märken höll till och med till 2020. Vad jag kunde se så var det 75 % rabatt på de flesta askar. 

I januari brukar det också gå att fynda annan julmat också t.ex. julskinka, julknäcke, glögg och julmust brukar jag köpa. "Julskinkan" använder jag i matlagningen under året eller sparar i frysen till påsk, då blir det påskskinka istället. Julknäcket blir frukostknäcke, säkert fram till påsk och julmusten unnar vi oss till helgmys. Glöggen går hur bra som helst att spara till nästa jul, oftast kan du köpa en flaska för bara ett par kronor. Har man som jag, gott om plats i en matkällare så ser jag inga nackdelar med att bunkra. 

Har du några fyndtips i mataffären efter jul?

Kommentarer

 1. Nämen va!? Har inte märkt av sådana rabatter på julrelaterad mat nästan alls. Jo, runt julknäcke erbjöds jag köpa igår i stor förpackning för en tia, men annars nä att det skulle vara superrea på julmat har jag aldrig någonsin märkt av. Vill också fynda glögg för två kronor och billig julmust kan bli påskmust.

  Har märkt på olika sparbloggar att det är ett visst fokus på gå-bort-presenter. Är lite förvånad över det. Trodde folk mest umgicks med människor där man inte köper sådant när man träffas. Den typen av presenter köper jag nog inte oftare än när det råkar bli bröllop, 40-årskalas och dylikt. Middagsbjudningar brukar vara i princip presentlösa, om man nu inte råkat baka och vill ge bort till sin vän vid besök. För mig signalerar gå-bort-present en relation som inte är särskilt nära, att det är vänner som man har kontakt med som man tänker att man kan ha nytta av i framtiden. Det är i och för sig smart om det är så, men nja orkar inte med mer ytliga kontakter, kanske för att jag inte har familj. Då kanske sådant faller sig mer naturligt. /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har också tänkt på det här med gå-bort-presenter. Jag brukar istället fråga värdinnan om inte jag ska fixa efterrätt eller typ förrätt, eller kanske ta med drycken. Det känns smidigare än att hitta på någon löjlig present som inte efterfrågats eller kanske uppskattas. Men kanske är jag osofistikerad eller så är det ett storstadsfenomen?

   Radera
  2. Den rabatterade julmaten kanske går åt snabbt! Mitt Willys brukar rabattera mat och eftersom jag oftast handlar någon timme efter öppning på morgonen så har de hunnit sätta ned priserna på allt möjligt med kort datum, inte bara julmat utan under hela året.

   Angående gå-bort-presenter, jag hade verkligen önskat att jag helt kunde skippa gå-bort-presenter. Är jag bjuden på en fika så tar jag inte med mig något längre, inte heller inom familjen, även om vi alltid får något när de kommer hit. Däremot om vi åker och sover över natt hos kompisar eller syskon så tar jag alltid med något, oftast en flaska vin för 80-85 :- men det kan också vara en chokladask och en stickling som jag planterat själv, beroende på vem vi ska till. Jag kan ändå tycka att det är någon typ av kutym att ta med sig något som gäst om man både blir bjuden på middag och frukost till fem personer. Är det knytkalas däremot så tar jag inte med mig annat än maten.

   Tror inte att det är ett stadsfenomen, vi bor på landet.

   Radera
  3. Ja, om man är fem personer och sover över, ja då är det förstås oförskämt att inte bidra med något skulle jag också tycka. Om jag sover över hos någon köper jag självklart med mig något också. Men en vanlig middag, nja sällan. Det förväntas istället att man bjuder tillbaka någon gång. Men om man besöker någon ny bekantskap och inte vet vad som gäller bör man väl ta med någon liten present. Är ju inte helt socialt missanpassad ju! ;) /Eva

   Radera
  4. Haha , nä det finns ju grader även hos oss frugal weirdos. I grunden håller jag med dig om att det inte är nödvändigt med gå-bort-presenter.

   Radera
 2. Jag köpte två julskinkor (ekologisk och närproducerad) för 29 kr /kg. Min man gillar julmust så vi köpte julmust till honom. Jag köpte chokladask till mig själv, eftersom jag älskar choklad. Hade hoppats på lite prinskorv också, men gick bet. Kul att du kunnat fynda ännu mer!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ett fyndigt pris för svensk ekologisk julskinka! :)

   Radera
 3. Jag såg som sagt ett jätteknippe med grönkål på ett Hemköp i Göttlabörg, men hade inte plats i bagaget och vill ogärna pressa mig in på ett knökfyllt tåg med famnen full som en annan fanatiker. Även om det sved lite att lämna de där prunkande gröna godsakerna för 20kr/megaknippet. Julmust går fetbort, vi har noll karaktär så den hade ju slurpats upp inom 24 h. Får faktiskt en Mathem-lev ikväll när vi kommer hem igen och passade då på att ta hem en kasse andrasortering. Annat de rear ut på Mathem (som jag inte hade sinnesnärvaro att söka på attans) är 530 g Leksands julknöcke (stora runda) för 10kr, Julmust 5kr, skinka 1,2 kg för 49kr och Sorunda prinskorv 39kr (390 g). Pepparkakor stor burk med små hjärtan (Gille): 10kr och glögg 20-25kr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah typiskt, såna där missade bargains kan man gräma sig över. Jag kan enbart ha ett lager av sånt här hemma för att vi har en matkällare = jobbigt att gå en trappa ned för att hämta och då blir det inte av. Era Mathem-leveranser av andrasorteringsgrönt är jag så avis på, vi har inte Mathem här på landet dock. Håller tummarna för att det finns kvar julvaror till nästa vecka ;)

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg