Gör egen billig tomatsås

I somras fullständigt badade vi i tomater i alla dess färger och former. Det var verkligen helt underbart! Jag kände mig otroligt rik när jag plockade in tomater till varje måltid, inför jobbet, inför jobbresor (som extremt frugala mellanmål/kvällssnacks på hotellrum) och till barnens "mellanmålsfrukt" i skolan. Jag var "tomatrik".

Under augusti och september frös jag också in tomater i fryspåsar som jag nu använder för att göra tomatsås till grytor och soppor. I det här blogginlägget tänkte jag dela med mig av mitt tomatsåsrecept. Eller egentligen är det ingen renodlad tomatsås utan ett recept på vad trädgården hade att erbjuda för stunden i form av grönsaker som går att kamouflera i en tomatsås. Det ni ser på bilden är:

Zuccini, tomater i olika mognadsgrad, färg och form, paprika, lök, vitlök, örtkryddor från trädgården.
In i ugnen på 200 grader i ca 40 minuter. Salta + peppra och mixa i en bunke till en slät konsistens och vóla! "Tomatsåsen" är klar. Den är inte bara underbart god, den är också rik på fibrer, lösliga som olösliga, sprängfylld med nyttigheter, antioxidanter och bäst av allt, den är gratis. (okej, jag har salt och peppar också + elkostnader för den här batchen men i stort sett gratis).
När jag gör en jättebatch och det brukar jag göra för att spara tid senare så väger jag upp den färdiga tomatsåsen i plastpåsar á 500 g och fryser in så det är smidigt att ta ut lagom stora portioner av senare. Kommentarer

 1. Om nom. https://vignette.wikia.nocookie.net/random-memes/images/d/de/Bunny-om-nom-nom-nom.jpg/revision/latest?cb=20110908215648&format=original

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ååååh det var den sötaste lilla kaninen jag sett!! :-)

   Radera
  2. Detta ser bra för gott ut. Och jag är bitter som få, fick fram två blekröda tomater på våra fyra köpeplantor. Du ska vara glad du som är tomatrik. I väntan på att bli tomatbonde köper jag Lidls hela tomater på burk och klipper istället för att köpa krossade. Ska tydligen ge mer smak.

   Radera
  3. Tack, hade ett Ernst-moment. Naj, vad tråkigt! Jag får alltid ett galet överskott, du kan få överskottsplantor av mig och slippa köpa dyra (förutsätter jag) färdigplantor!! Det är skönt att känna sig rikt på nåt sätt innan de där miljonerna tickar in (tomater och barn ska jag väl tillägga). Hm, Lidls burktomater har jag aldrig testat, kört på Eldorados men intressnt approach att klippa istället för att krossa.

   Radera
 2. Men ÅH VAD GLAD JAG BLIR, över att du har en blogg. Försökte hitta den förr när du kommenterat, men hamnade bara på någon spansk (?) sida som nog inte var rätt. Jag ser fram emot detta jättemycket och välkommen in i gemenskapen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar så mycket! Hrm, ja jag har inte lurat ut det här med sökoptimering på google än, tänkte att jag kör igång så får jag ta det tekniska allt eftersom :-)

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg