Kaniner som självhushållningsdjur och sidehustle

Kaniner är ett otroligt bra djur på så många sätt, jag vet att jag skrev detsamma om höns men det ena djuret utesluter inte det andra så att säga. I det här blogginlägget kommer jag berätta om hur vi jobbar med kaniner.

Vi har haft "köttkaniner", stora matraser som Tysk jättescheck och Belgisk jätte. Ett vuxet djur väger upp till 9 kg men slaktvikten kan vara ca 5 kg. För att vara självförsörjande på kött räcker det om man tar två kullar per år, då kan du käka kanin varje vecka. Kaniner är "högproducerande" så det räcker om du har en av varje för att det ska bli business.

Av dessa stora raser så blir det ca 11-12 ungar per gång, så två kullar ger i snitt över 20 kaniner per år. Inte nog med att du kan äta dem, folk vill också ha dem som husdjur vilket driver upp priset. Speciellt om du har mer estetiskt tilltalande sorter som Tysk jättescheck (tänk Pelles kanin "Jocke" från Vi på Saltkråkan, det var en Tysk jätteschek). Ett vanligt pris på Blocket är 600 :- per kanin. Jag sålde kaniner för 500:- och hade lätt blivit av med en hel kull.

Ponera att du tar två kullar och säljer halva kullen vid varje tillfälle för att inte mätta marknaden i din region och sedan slaktar halva kullen efter fyra månader. Säg att du får åtminstone 10 stycken kaninungar per gång, det betyder 10 kaninungar att sälja per år för 600 :- styck, det blir ändå ett gött tillskott på 6000:- per år. Utöver det så har du köttet till söndagsmiddag med gott om matlådor till hela året helt gratis. 

Driftskostnaden på det här djuret är fenomenalt låg, våra kaniner äter gräs, ogräs, löv, pinnar och bark april- november, kompletterat med fallfrukt och grönsaksavfall från hushållet. Vinterhalvåret får de hösilage (som jag också täckodlar med) och spannmål som även hönsen äter.

Till skillnad från en hönsflock med tupp som kanske inte är optimalt i en villaträdgård i stan så kan man enkelt ha kaniner i stan som självhushållningsdjur.


Kommentarer

  1. Kaninerna är mysiga och ett klimatsmart sätt att äta kött. Under nödår förr var väl kaniner poppis? Nu är jag sån där vegetarian och därmed skulle de bara kunna vara side hustle. Är dock mycket glad om ni köttisar växlar över från kobe biff och äter himmaodlade kaniner istället :)

    SvaraRadera
  2. Ja absolut instämmer helt och hållet. Haha ja visst, det vore klokt om alla åt mer vegetariskt. Är ni lakto-ovo eller mer hardcore veg?

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg