Hund som sidehustle

I vår strävan efter FIRE har vi (som alla andra som strävar efter FIRE) funderat på hur vi kan öka våra inkomster för att 1. Kunna spara så mycket som möjligt 2. Gå i "pension" innan vi uppnått slutsumman. Punkt nummer 1 hoppar jag över idag och går direkt till punkt 2.

För en tid sedan skaffade vi en hund, inte enbart för att tjäna pengar på den utan också för att maken och barnen tyckte att det var dags. Jag var inte svårsåld på idén, speciellt inte efter att ha pratat med uppfödaren som fått åtta valpar som "hen" sålde till priset av 15 k. You do the math. I did. Och kom fram till att 120 k extra per år (minus veterinärkostnader, foder och parning) blir en nettovinst per valp på minst 12 k, kullen genererade alltså 96 k, bara sådär, rätt ned i fickan på en privatperson. Detta måste vara den bäst bevarade hemligen hos alla som någonsin haft en valpkull. 

Ja visst fattar jag att det är en del extra jobb med en kull med valpar och en dräktig hund. På alla forum där valpkullar diskuteras så kretsar det gängse snacket om hur jobbigt och ekonomiskt kostsamt det är. Tonen är i stort sett att "du ska vara glad om du kommer ut på andra sidan utan att ha betalat  för att bli av kullen". 

Min make är uppvuxen med årliga valpkullar och har synat bluffen om att valpkullar skulle vara jobbigare än något annat. Svärmor instämmer. Jag gissar att det är som med mycket annat, det handlar om inställning. Eyes on the price liksom. Därför tror jag att vi inom FIRE communityn är extra tåliga och uthålliga vad gäller sånt här.

Om du råkar ha en hanhund så kan ju även denna inbringa lite cash i form av parningsavgifter. Lägg ut en annons på Blocket och ställ hunden till "förfogande". 3000 :- per gång är inte ovanligt plus 1000 :- per levande valp vid fem veckor/ summan för en valp. Kontrakten ser lite olika ut. Ska valparna vara renrasiga och registreras i SKK så måste hanhunden genomgå en besiktning av veterinär innan parning men det är ingen stor summa i sammanhanget i förhållande till vad en valpkull kan inbringa.

I nästa inlägg kommer en uträkning kring våra tilltänkta sidehustles och hur detta påverkar vårt "FIRE-number".
Har du tips på några extrajobb eller andra sidehustles?


Kommentarer

  1. Jag tror också att har man saker som ett side hustle är det lättare att distansiera sig mentalt och ta det för vad det är. Tjänar man 8K och inte 12K per valp för just den kullen är det ingen fara - det är ju bara en bonus ändå. För en företagare blir det en större sak att tappa 25% förtjänst.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja absolut, man står inte och faller med det liksom och då blir allt en ren bonus. Hade "Svenska Kennelverksamheter" skattat på sina inkomster (jag säger inte att vissa inte betalar skatt, men jag vet betydligt fler som inte gör det) då hade det nog inte vait så intressant att föda upp valpar.

      Radera
  2. "kullen genererade alltså 96 k, bara sådär, rätt ned i fickan på en privatperson"
    Ja om man chansar på att inte bli upptäckt. Ska man göra det lagligt ska Skatteverket ha en rejäl bit av den kakan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Anonym, både ja och nej, en valpkull kan du sälja, du får sälja som privatperson för 50 k per år så om man är två går det alldeles utmärkt.

      Radera
  3. Och "en veterinärbesiktning" räcker knappast om det ska vara seriöst. Både hane o tik ska ju genomgå en mängd hälsotester + ev röntgen och lär ju också vara meriterade på andra sätt med utställningsresultat och/eller andra meriter. Allt sånt kostar. Men det är klart att det går att avla ändå o då tjäna en rejäl hacka, men det gynnar knappast den seriösa aveln..

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Anonym (samma anonym?) "nja, jag har förstått det som att innan parning så behövs en veterinärbesiktning för att bli godkänd för avel. Sedan är det klart att utställnings- och eller tävlingsmeriterade hundar är en fördel vid försäljning så det ingår i planen. Ultraljud och diverse dräktighetsundersökningar är något man kan välja till och kanske en tröst för den orolige. Jag vet professionella uppfödare som av erfarenhet hoppar över den biten pga av kostnaden och vågar lita till att naturen har sin gång så att säga. Men du verkar ha koll och erfarenhet på området så jag tar tacksamt emot dina tips! :) Ska tilläggas att vi har förmånen att ha en veterinär i familjen så vad gäller veterinärkostnaden är jag inte så bekymrad.

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg