Gör egen pepparkaksdeg på fem minuter!

Mmmm pepparkaksdeg...Visst är det sjukt gott?? Och så enkelt fixat! För några år sedan köpte jag alltid pepparkaksdegen. Min mor sa varje år "Gör egen, det är så enkelt", på något sätt trodde jag inte riktigt på henne tills jag faktiskt testade sjäv och måste erkänna att hon har så rätt. Det är verkligen inga konstigheter. Det går inte ens åt speciellt mycket disk, du behöver t.ex. ingen elvisp.

Detta behöver du:

2 dl socker 1,40:-
2 dl sirap,  4,60:- (Yay glad nyhet! Garant har äntligen en egen billig sirap woohoo)
200 g smör eller margarin (jag tar margarin) 3 :-
Bild direkt från grytan, jag häller över den i en bunke och låter
den stå svalt i kylen eller matkällaren tills utbakning
 åtminstone över natten.
2 små ägg (egna)
1,5 tsk malen nejlika 2,50 :-
1,5 tsk kanel 0,50 :-
1, 1/4 tsk bikarbonat 0,5 :-
500 g vetemjöl 2,25 :-


Gör såhär:

Smält socker, sirap + kryddor i en kastrull, därefter tillsätt matfettet som får smälta, under tiden rör du. Ta av kastrullen från värmen och tillsätt vetemjöl (obs spara lite till utbakningen) + bikarbonat, rör ihop detta med smeten innan du tillsätter äggen för att undvika mjölklumpar. Låt den stå svalt, helst över natten.


Den här degen har så många användningsområden. Den är perfekt när du ska göra t.ex. pepparkakshus och behöver mängder med deg. Degen räcker både till pepparkakshus mitt och makens smygnallande och "barnbakande" vilket i sig är väldigt resurskrävande i form av deg.


Total kostnad 14,75 :- för 1,2 kg pepparkaksdeg. Samma mängd köpedeg kostar 47,80 :-. En tredjedel av priset jämfört med köpedeg!

Hur gör ni inför jul, blir det köpekakor eller hembakat?Kommentarer

 1. Jag upptäckte samma sak i år! Till skillnad från din så har min mamma alltid sagt att det är så svårt att man inte ens ska försöka. Jag gjorde det ändå och tack vare min fantastiska Assistent (den får de lägga i min kista när jag dör, så intim är vår relation) så upptäckte jag också att det var lätt. Rent monetärt vet jag inte om det var värt det eftersom vi brukar göra så lite och recepten skalar sig bättre för större satser (iaf det jag gjorde), men det var rätt kul och tog typ 5 minuter. Kände mig som en riktig husfru också, och den funkade som underhållning i flera veckor (kan förvaras i plastpåse länge tydligen). Perfekt istället för trolldeg!

  SvaraRadera
 2. Hehe oj, nä det är busenkelt, svårighetsmomentet är att få pepparkakorna så tunna som möjligt när man kavlar ut dem eftersom de jäser upp så mycket i ugnen. Där har jag fortfarande en del att öva på men till pepparkakshus är det ju bara bra om degen är tjock! :) Och mycket godare än trolldeg!

  SvaraRadera
 3. Trodde också det var svårt?! Denna jul överlåter jag bak med barn till mormor. Vi ska vara borta över jul och flytt stundar. Jätteskönt! Och med typ alla (ytterst få) klappar klara känner jag faktiskt julefrid. Efter nyår börjar däremot bakning till dop, då lär jag få stå i istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Testa receptet till nästa jul, du kommer bli förvånad :) Skulle uppskatta "svårighetsgraden" till enklare än sockerkaka, typ kladdkakesmet. Spännande med flytt! Vill du ha ett bra dop-mat tips så kan jag rekommendera egen smörgåstårta och ege princesstårta, också mycket enklare och billigare än vad man tror, dessutom kan man göra det dagar i förväg så slipper du stå dagen innan.

   Radera
 4. Oh! Min fru gör också egen. Den blir inte bara billigare utan godare också. Vi trodde det var svårt men icke!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir så mycket godare! Ja det ser mer komplicerat ut än vad det är :-)

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg