Shoppingförbud 2019

Jag går verkligen all in i år med mina mål inför 2019. Det känns riktigt roligt faktisk.  Ett av dem är ett så kallat "shopstop" (gud vilket otroligt fjantigt ord egentligen), jag kanske väljer termen "shoppingfritt år" istället. Det finns flera skäl till varför detta är ett givet mål för mig 2019. Dels har jag tidigare, säg för fyra-fem år sedan, haft ett osunt förhållande till shopping, jag gillade det grymt mycket kan man säga. Resan jag tagit de senaste åren har gått typ såhär:

Shopping till fullpris → REA → halva REA-priset → Tradera/Blocket → second hand typ Myrornas, Erikshjälpen, Kupan, barnloppisar osv.

Nackdelen är att jag har fastnat lite i behovet av att fynda. I våras slutade jag att shoppa till mig själv på second hand, men om jag ska vara ärlig och rannsaka mig själv så har det snarare blivt så att jag istället köper till barnen och maken. Jag har fortsatt med det osunda beteendet och motiverar det genom att det inte är till mig själv. Därför är det hälsosamt att genomföra ett shoppingfritt år. Jag hoppas såklart att det gör en viss skillnad på det totala sparandet om jag utesluter all typ av shopping.

Mitt shoppingfria år 2019 innebär förbud på följande "shopping":

 • Inga nya kläder eller skor, till någon i familjen om det inte är absolut nödvändigt, t.ex. skor eller vinteroverall till barnen. Jag och maken klarar oss gott på det vi har.
 • Inga växter till trädgården. Min svaghet är perennrabatter och det går många tusenlappar per år här. Jag kan dela av en stor del av de perenner jag har i trädgården för att utöka vissa rabatter helt gratis och t.ex. byta med grannen, samt familjemedlemmar för att få utökad variation. 
 • Inga auktionsfyndade möbler eller prylar till hemmet. 
 • Inget från Apotea "just in case".  Jag kommer köra akupressurpunkter för huvudvärk och koksalt för täppta näsor så långt det går, samt te eller honungsvatten till hosta och halsont. 
 • Inget smink. Jag får klara mig på det jag har. Jag har i skrivande stund två mascaror öppnade, vilket innebär att det kan bli svårt att få det att räcka hela året men jag får skippa sminket på helgen. 
 • Inga helgbesök på Hemmakväll, allt lördagsgodis inhandlas i mataffären. Jag minskar ned min egen konsumtion till max 10 bitar i veckan. 
 • Inga leksaker till minstingen (bryr sig ändå inte).
 • Inga födelsedagspresenter/ julklappar till de större barnen utan att gamla leksaker säjs eller skänks. 
 • Inga nya presenter köps in. Jag har ett litet stash av obrutna presenter och jobbjulklappar som får användas i re-gifting syfte för större events. "Till vardags" får jag lösa det med hembakat, hemsyltat, egna ägg, blommor från trädgården, egenkrukade perenner eller säsongens blommor från rabatten.
 • Systembolaget. Här behöver vi minska ned på vår vinkonsumtion. Just nu går det åt ca en-två flaskor i veckan. Jag ska "banta" ned vårt drickande till en bag-in-box per månad/ en flaska i veckan (att sluta helt skulle kännas som "småbarnsförälder-plågeri")

Undantag:


 • Mat och hygienartiklar som går att köpa i mataffären.
 • "Den stora fasadrenoveringen" som är ett måste under 2019. 
 • Frön till nödvändiga grönsaker. Just nu plockar jag frön ur ekologiska grönsaker som vi "tvingas" köpa då våra egna är slut men vissa fröer t.ex. kål måste köpas. 
 • En stor rulle med ogräsduk. Annars kommer jag ha ett 100 kvm h-vete att rensa i sommar. 
 • Hittar jag ett persikoträd på 50-70 % REA under hösten 2019 så slår jag till, det skulle verkligen pigga upp fruktutbudet här hemma. 
 • Systembolaget en ggr/månad.

Jag har tidigare läst boken Shopstop av Gunilla Brodrej men hennes shoppingfria år var inte så "hardcore". Jag blev liksom inte så imponerad. Lite mer imponerade var i alla fall Ann-Christin Grammings bok "Köp inte den här boken". Hon tar det ett steg längre och handlar åtminstone begagnat/byter till sig det hon behöver. Dock köper hon böcker vilket jag kan tycka är onödigt. Givetvis lånade jag i alla fall båda böckerna på biblioteket. 

Jag lovar att uppdatera er på de dilemman som antagligen dyker upp under året. 

Tycker ni att jag missat något uppenbart på köpstopssidan?

Gott nytt år kära läsare!Kommentarer

 1. Oh you're in for a treat baby! (säger jag som aldrig varit i närheten av ett shoppingfritt år...). "Jag minskar ned min egen konsumtion till max 10 bitar i veckan. " Jag kanske har berättat detta redan men strunt samma; mitt mellanbarn var bortbjuden på övernattning en lördag och i den familjen hade man inte samma preussiska inställning till l-godis som vi (=10 bitar/person varav max två får vara stora as in sur rulle om du fattar) och hon åt för kung och fosterland från lördag runt 12 till 24. När hon kom hem, smått grön i ansiktet, sa hon "Nästa gång jag sover över hos X ska jag bara välja 10 bitar i skålen". Min poäng varandes att det både är mycket godare och mer lustfyllt att ha ett begränsat urval. Vilka ska jag välja hm hm hm det blir ett spel/lek inte bara moffa moffa.

  Jag har också funderat på vin-upplägget där. Får bli en flarra i veckan i så fall för med vår alkoholdisciplin hade BiB:en räckt i knappt en vecka. En sak jag funderar på med alkohol. När man tar ett litet kylt glas riesling sådär en tisdagskväll känns det så trevligt och classy. Men när man SKRIVER om alkohol och vin känns det nästan alltid sunkigt och depraverat. Hur?

  Any Heuw, stort lycka till med ditt shoppingfria år. Och Lyckan om du kommer att hitta det där persikoträdet!

  SvaraRadera
 2. Det kommer bli ett intressant år med "shoppingexperimentet" för egen del. Trots min snåla sida så har jag ändå unnat mig för mycket av det "onda" goda liksom. Behöver en detox. Det som "oroar" mig mest är utmaningen att stå emot sjukt fyndiga utförsäljningar, loppisar osv.

  Klokt barn, det är absolut mer lustfyllt att ha ett begränsat urval.

  Nackdelen med BiB är såklart tillgången. Då är det klart lättare att öppna en flaska på fredagen och spara hälften till lördagen. Jag håller med dig, att skriva om alkoholkonsumtion och kanske överkonsumtion av alkohol, låter mer dekadent än classy.

  Tack så mycket :)

  SvaraRadera
 3. Tack för ny spännande blogg! Hittade hit via FruEB.
  Ska också haka på köpfritt 2019. Kommer behöva läppsmörj, en mascara och ansiktskräm men det kan jag handla med extrapengar från pant/sälj/etc. jag ska köpa ett tiopack strumpor innan jag drar igång för mina är verkligen uttjänta nu.
  Jag ska odla en hel del i år, för de 300 jag köpt frönsaksfrö för kommer jag få minst 60 kg morötter och lika mycket brocolli ( plus en hel del annat) givet att vi får ett bra odlingsår.
  Ska bli spännande att följa er!
  Morsan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man tackar, kul att du hittat hit Morsan!
   Smart att handla "wants" för pantpengar. Då känns det inte som att köpet ingår i budgeten på samma sätt. Härligt att du ska odla! Jag är också riktigt taggad på att dra igång odlingsåret 2019 , har utökat odlingsytorna inför den här säsongen.

   Radera
 4. Gott nytt Simplicitas. Har ni samsyn i familjen? Jag har inte, förutom strumpor, köpt nytt i år och kan nog lätt klara mig 2019 utan att handla. Fru IGMR gillar inte förbud, hon hatar dem. Hon vill göra men med måtta. Förbud är det jag år igång på :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gott nytt! Ja, det har vi till stor del (även om jag är familjens Günther). Jag kan vara rätt extrem. Om det inte hade varit för att maken vantrivs utan lite lyx i livet så hade jag enkelt kunnat leva som en student. Nu vill han ha lite flådigare bilar, klockor, kläder osv än vad jag har behov av men eftersom vi ändå sparar så mycket så låter jag honom hållas. Haha, går också igång på förbud, ordet är en total trigger :D

   Radera
 5. Haha IGMR! Född på fel plats i fel tid, du skulle bott i forna östtyskland eller någe. Utmaningar och förbud i ett!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg