Frugala fiskpinne-tacos - "en recension"

I ett inlägg om frysutrensningen i januari så fick jag ett superbra tips av "Junifer" om vad jag skulle hitta på med Eldorados fiskpinnar.

"Fiskpinnarna serveras med fördel som fisktacos! Dränk dem med pico de gallo (tomater har ni ju gott om) samt chilimajo och servera i mjuk tortilla, sååå gott! " 

Nu blev det inte Pico de gallo, som tipset löd, utan jag körde på tacosås.
En av middagarna i veckan blev hemmagjorda tortillas med fiskpinnar, sallat och hemmagjord tacosås. Tre av fem tyckte att det var riktigt gott. Jag och minstingen var mer tveksamma men det smakade helt okej. Fiskpinnesmaken dödades till viss del av att jag använt en alldeles för stark egenodlad chili till min tacosås. Det blev så starkt att jag fick späda ut såsen i omgångar med mer tomater från frysen. Det visade sig vara ett effektivt sätt att använda upp större delen av mina frysta tomater åtminstone. Resultatet blev sju stycken urdiskade cremé fraiche burkar á 2 dl fyllda med tacosås.

Så härligt att ta fram mängder med små frysta tomater
i alla färger och former!
Du behöver:

lök
vitlök
krossade tomater
grönsaksbuljong
chili 
socker
paprikapulver
spiskummin
oregano
peppar
salt

Till en burk krossade tomater á 400 g kan du använda 1 tsk av respektive krydda (förutom salt/peppar). Åtminstone initialt. Jag kryddar gärna på med extra spiskummin för att få fram "tacosmaken" mer. Eftersom den chilifrukt jag använde var alldeles för stark (nej jag smakade inte på den innan, körde bara i) tillsatte jag ett par kg tomater extra och fick krydda på med samtliga kryddor och smaka av. Slutresultatet blev bra och priset blev ännu bättre. Hela batchen kostade ca 6 kr. Mindre än en krona per burk jämfört med ca 11 :- för köpesås per burk.Jag brukar baka egna tortillabröd. Det är både nyttigare, billigare och godare än köpebröd. Har du inte testat att baka egna tortillabröd så rekommenderar jag att du provar! Det är så himla enkelt och roligt. Det krävs varken jäst eller ugn. 

Du behöver:
Tortillas in the making. Jag kör med dubbla stekpannor för att undvika 
flaskhalsen som annars blir vid gräddningen


16 dl vetemjöl 4,50:-
1 msk bakpulver 
6 dl vatten
1 dl rapsolja 1,60 :-
1 tsk salt

Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt vatten och sist olja. Detta är en rejäl batch och jag brukar göra ca 20-25 stycken "full size". Jag använder två stekpannor parallellt. Kavla riktigt tunt, det brukar dock inte vara ett problem att få till hyfsat tunna bröd då degen är lätt att arbeta med. Visst, bröden blir ändå lite tjockare än köpebröd men alla blir också mer mätta. Hos oss innebär det att färre bröd går åt till middagen. Priset för hela batchens ingredienser är ca 7 :-. Motsvarande peng för samma antal köpebröd och storlek är ca 60 :-. 

För oss brukar det bli ca 10 bröd kvar till dagen efter. Då värmer vi dem i brödrosten och äter dem till frukost. Mums! 

Ta daa!

Kommentarer

  1. Vad trevligt att ni gav det en chans, så ambitiöst att göra sin egna sås och bröd, ska testa!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Din förtjänst! Jag uppskattar alla tips och idéer :) Tack så mycket!

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg