Veckorapport vecka 4 -sparat ca 2500:- extra genom frysutrensning

Äntligen har lönerna kommit in och distribuerats över till Avanza och DeGiro. Nästa söndag redovisar jag sparandet i detalj då jag fortfarande väntar på reseersättningar från jobbet. Eventuellt utökas sparandet med ytterligare några tusenlappar efter det.

Veckan har erbjudit två VOB-dagar för mig och en för maken. Jag är så tacksam för att vi båda har flexibla arbetsgivare som tillåter VOB när man har barn på dagis. Att vara hemma på vardagar är otroligt skönt, oavsett om det gäller att ta hand om sjuka barn.

I veckan har jag minimerat kostnaden för veckohandligen genom mystery shopping- uppdrag i en mataffär. Total veckohandlingsnota ur egen ficka blev 377 :-, Willys + Lidl. Då upptäckte jag en billig nyhet som jag givetvis delar med mig av till er. Mitt lokala Lidl har börjat med 1000 ml refilltvål för 14:95 :- /L. Andra Lidl-butiker har kanske haft detta tidigare men här är det nytt i alla fall. Tjejen i kassan kunde inte svara på om det var en nyhet eller inte.
Bildbevis

Hittills ser det ut som att vi kommer stänga månaden med ca 2500 :- extra sparat tack vare frysutrensningen och "vita månaden". I ärlighetens namn blev det ingen totalt vit månad för min del då jobbet stod för vin och mousserande varje kväll till maten på den konferens jag närvarade vid. Jag tyckte dock inte att det räknades eftersom jag inte betalade för alkoholen ur egen ficka, hehe.

Frysen har aldrig varit såhär tom och det börjar bli dags för en avfrostning när "äta ur frysen" utmaningen är över. Menyn i nästa vecka såg ut att bli i sann "koka soppa på en spik-anda" men med lite planering så kan jag få ihop följande. Ugnspannkaka, hemmagjord pizza, ost och skinkpaj, pasta med ärtpesto samt carbonara. Eftersom den strimlade frysta julskinkan ska räcka både till pizza, carbonara och pajen så kommer jag experimentera med mixade röda linser i tomatsåsen på pizzan. Någon som testat linser på pizza? Jag tänker mig en mycket enkel pizza med tomatsås + mixade linser och riven ost.

Fru EB skrev ett intressant inlägg om att leva på existensminimum. Jag räknade ut att vår familj lever ca 6000 under existensminimum. Enligt kalkylen skulle vår familj ha "rätt" att leva på 31 100:- (16 759 :- för två vuxna och tre barn + boende ink allt ca 9000 + pendling 3800:- + barnomsorg ca 1400:-). Idag ligger våra basala kostnader på ca 24-25 k och vi lever verkligen mycket gott på den summan. I vår månadskostnad ingår dessutom två bilar.

Jag hoppas att jobbveckan går fort för nästa helg slår maken och jag "på stort" och lämnar av barn och djur hos mormor och morfar för att ta den årliga "kick-offen". Skillnaden från förra året är att jag har mitt shoppingförbud i år. Det ser dock ut som att vi klarar av att ha en lyxig helg i princip helt gratis genom bonusnatt på hotell, "friskvårdsmassage", "friskvårdsträning" tillsammans med en medhavd flaska Pol Roger (alldeles för dyr gå-bort-present från makens ungkarls polare). Lunchen blir vi bjudna på och fika får bli på McDonalds där jag har en Swadd-kupong att plocka ut på 100 :-.  Vore klockrent om jag kunde pricka in en mystery shopping-middag till kvällen, men det vågar jag inte hoppas på. Om någon har tips på restauranger med mycket bang for the buck i Malmö tar jag tacksamt emot detta :-) 

Det här blev ett spretigt dagboksinlägg om ditten och datten men det är tanken med mina söndagsinlägg. Back to blogg-basics från tiden där bloggar var synonymt med dagböcker.

Trevlig söndagskväll!


Kommentarer

 1. Hejsan! Tack för en mycket bra blogg! Jag har en fråga angående Degiro vs. Avanza, vad är fördelarna med Degiro? Och har du/ni Basic eller Custody account, och hur resonerade ni där? Jag har Degiro men ser att de blockat köp av Vanguard VT och ska nu försöka mig på att öppna ett Interactive Brokers account istället eftersom jag läst att de inte blockat köp av VT än (bosatt i Schweiz, vet ej om det fortfarande är "tillåtet" från Sverige).
  Vänliga hälsningar,
  Caroline

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Caroline! Vad trevligt att du uppskattar den.

   Jag har min portfölj på Avanza sedan 10 år och eftersom jag inte gör affärer speciellt frekvent så kändes det inte aktuellt att flytta helt och hållet till Degiro. Maken däremot använder enbart Degiro. Eftersom jag inte använder Degiro själv så mailade jag över frågan till maken som svarar följande:

   "Fördelarna med Degiro är dels det mycket låga courtaget samt de fördelaktiga villkoren för belåning i Basic ISK.

   Jag har två Basic ISK med profil Day Trader. Anledningarna till detta är flera och har att göra med de begränsningar som ett Custody account innebär. I det förstnämnda har man bl.a möjlighet att handla med hävstång, med ett mail ändra allokering av likvida medel, handla med derivat, optioner och CFDer samt blanka för att nämna några saker. Kortfattat så är det mer lämpat för day trading.

   Nackdelen med Basic Account är att då Degiro (som många andra banker, fonder och finansiella insitut) roar sig med Securities Lending, finns risken att dina värdepapper är utlånade till någon vid tidpunkten för din tilltänkta försäljning varpå du inte kommer ur positionen. Detta kan inte hända i ett Custody Account då de hålls åtskilda från ”the public pool” och inte lånas ut."

   Hoppas detta svarar på din fråga :) /S

   Radera
  2. Hejsan!
   Ja, tack för mycket utförligt och bra svar! Jag skaffade initialt också Degiro pga inget courtage för Vanguard VT med TER 0,1% men eftersom jag inte får lov att köpa dem längre så håller jag för tillfället på att undersöka alternativ...
   Jag har för övrigt också ett Custody account eftersom det där med securities lending låter skumt och att jag helt ärligt inte helt fattar hur det funkar i detalj... :)
   Vänliga hälsningar,
   Caroline

   Radera
  3. Tack, det ska jag hälsa maken :) Hoppas du hittar ett annat alternativ där!

   Radera
 2. "Jag tyckte dock inte att det räknades eftersom jag inte betalade för alkoholen ur egen ficka, hehe." Helt rätt! What happens at konferens stays at konferens. Grattis till en lyckad sparmånad. (och visst smakar det där bubblet dubbelt så gott när det är vit månad?)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! Haha ja exakt, just vin på konferens är en obligatoriskt livsuppehållande åtgärd. Dagar med försäljningssiffror och power points måste dövas på något sätt för att orka med ytterligare en dag etc.

   Radera
 3. haha amen to that. Ska villigt erkänna att den vita månaden tog slut den 25e, vem räknar månaden som kalendermånad egentligen? =) Förresten så har jag köpt parfym från Lidl nu, använder på vardagar. Dock inte hört att jag doftat gott eller luktat äckligt, svårt att utvärdera än så länge!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Ja löningsdagen måste ju firas på något sätt. Åh vad kul, vad tyckte du själv om den?

   Radera
  2. Tack för att du delar med dig! Kommer så att köra Lidl-parfym när min vardagsparfym är slut :)

   Radera
 4. Nämen jag ser ju nu att det står 1000 ml på förpackningen på bilden! (Hänvisar till det jag skrev i kommentar i dagens inlägg.) Men på min Lidlaffär är jag nästan bombsäker på att det stod 750 ml och reagerade på att du skrivit 1 liter i ditt inlägg. Hmm, får kolla i affären nästa gång igen. /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får hålla tummarna för att det är 1 L du har i din affär också ;-) 14:95 :- per liter är den billigaste tvålen jag hittat hittills i samtliga affärer.

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg