Eget bröd för 3,50:- / limpa sparar tusenlappar varje år

När jag får tillfälle att åka förbi en speciell fabriksutförsäljning så passar jag alltid på att bunkra upp med bröd för 10 :- limpan och stoppa i frysen. Under frysutrensningen tog mitt lager av bröd slut och jag har bakat eget igen. Nackdelen med att baka eget bröd tycker jag är jästiden. Därför bakar jag t.ex. alltid pizzadeg och tortillabröd med bakpulver. Men, efter att ha bläddrat igenom brödrecepten i min gamla Hemkunskapsbok så har jag hittat ett recept som bakas med jäst och ger två limpor. Fördelen är att brödet inte ska jäsas, man kan också använda olika mjölsorter och brödet ska ställas in i en kall ugn.

Hela tidsåtgången från det att jag startade baket till färdigt resultat var ca 40 minuter. Visst, limporna är inte speciellt fluffiga, det är ett kompakt bröd men det smakar helt okej och jag kan tänka mig att baka det igen. Detta behöver du:
Limporna blev ganska kompakta.

5 dl fingervarmt vatten
50 g jäst
2 msk sirap
1 tsk salt
6-7 dl vetemjöl
6-7 dl annat mjöl. I mitt fall blev det ett sätt att rensa ut olika slattar med överblivet mjöl. De här limporna innehåller både fullkornsvetemjöl, grahamsmjöl och rågsikt.

Lös upp jästen i vattnet, tillsätt sirap, salt och nästan allt mjöl (i mitt fall använde jag snarare 12 dl än 14 dl). Degen är inte lika kladdig som degar brukar vara. Arbeta degen i några minuter. Forma till två limpor och lägg på en bakplåtpappers klädd plåt. Jag la mina limpor i två formar på en plåt. Ställ in limporna utan jäsning i en kall ugn. Vrid på till 225 grader och grädda ca 30 minuter.

Priset per limpa blev ca 3,50:- . 

Vår familj äter ca två limpor i veckan. Det ger en brödkostnad på 80 :- per månad eller 960 :- per år om jag köper allt från fabriksutförsäljningen. Skulle jag enbart baka dessa limpor istället och på så sätt tillgodose vårt behov av bröd så är vi nere i 28 :- per månad eller 336 :- per år.

Tidigare köpte jag brödet i butik och för liknande fullkornsbröd är vi uppe i 29:- per limpa (Willyspriser). Det ger en total brödkostnad på 232 :- per månad
eller 2 784:- per år (!).

Summa summarum innebär det att vi gått från en kostnad på 2784:-, ner till 336:- per år, en besparing på 2448:-.

Gissningsvis vet alla om att det är betydligt billigare att baka eget bröd jämfört med att köpa, men att skillnaden kan bli såhär stor känns smått fantastiskt. 

Bakar ni eget bröd för att spara pengar? Har du ett bra recept så får du gärna dela med dig! 

Kommentarer

 1. Ciao baby, har du en mailadress att maila fruefficientbadassATgmail.com?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu har du mail! Tack också för påminnelsen om att jag måste skriva ut min mailadress här på bloggen :)

   Radera
 2. Jag har alltid tänkt att bröd är en sån där sak som inte är så värd att baka. När min man var föräldraledig bakade han stup i ett och när vi räknade på kostnaden blev det rätt dyrt, typ 20 kr brödet plus elkostnaden för ugnen. Och de blev dessutom torra rätt fort jämfört med köpebröd och tog så klart mycket tid i anspråk från oss.

  Kanske måste jag sluta jämföra Pågenlimpan för 25 kr (som har billigt mjöl i sig) med min mans fina surdegslimpor? Jag tycker dock att Pågen står sig bättre än de hemlagade, men kanske håller sig dina färska längre? Vi köper ett bröd i veckan, oftast något på extrapris för runt 20 kr. På årsbasis blir det ju en del som du säger, men jag kan inte påstå att jag lider så mycket av det under de faktiska veckohandlingarna...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte räknat med elkostnaden utan enbart själva ingredienserna. Sedan köper jag enbart mjöl på extrapris, det får ned kostnaden en del. När brödet svalnar delar jag limporna på hälften och fryser in, ibland skivar jag dem innan men det beror på. Då har vi alltid en halv färsk limpa i brödkorgen i en plastpåse. Annars mikrar jag bara limphalvan när vi behöver tina den.

   20 kr limpan plus el låter rätt mycket för ett hembakat surdegsbröd men det var kanske med sånt där fancy mjöl som kostar 20 kr påsen då? Bakar man på Garants egna mjöl kan ett surdegsbröd bli ännu billigare än 3:50 :- eftersom du inte har jästkostnaden.

   Radera
  2. Precis, olika sorter från Kungsörnen (inte de allra mest fancy mao) och fröer, nötter och dylikt som oftast ingick. Därav är jämförelsen kanske inte helt schysst, men samtidigt fick vi hålla på med strategier för att hålla surdeg av såväl råg som vete vid liv i tid och otid. Men misstänker jag skulle ta upp det igen om jag blev föräldraledig eller fiRE, det är ju kul!

   Radera
 3. Det här är något för mig att testa :)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg