Eget bröd för 3,50:- / limpa sparar tusenlappar varje år

När jag får tillfälle att åka förbi en speciell fabriksutförsäljning så passar jag alltid på att bunkra upp med bröd för 10 :- limpan och stoppa i frysen. Under frysutrensningen tog mitt lager av bröd slut och jag har bakat eget igen. Nackdelen med att baka eget bröd tycker jag är jästiden. Därför bakar jag t.ex. alltid pizzadeg och tortillabröd med bakpulver. Men, efter att ha bläddrat igenom brödrecepten i min gamla Hemkunskapsbok så har jag hittat ett recept som bakas med jäst och ger två limpor. Fördelen är att brödet inte ska jäsas, man kan också använda olika mjölsorter och brödet ska ställas in i en kall ugn.

Hela tidsåtgången från det att jag startade baket till färdigt resultat var ca 40 minuter. Visst, limporna är inte speciellt fluffiga, det är ett kompakt bröd men det smakar helt okej och jag kan tänka mig att baka det igen. Detta behöver du:
Limporna blev ganska kompakta.

5 dl fingervarmt vatten
50 g jäst
2 msk sirap
1 tsk salt
6-7 dl vetemjöl
6-7 dl annat mjöl. I mitt fall blev det ett sätt att rensa ut olika slattar med överblivet mjöl. De här limporna innehåller både fullkornsvetemjöl, grahamsmjöl och rågsikt.

Lös upp jästen i vattnet, tillsätt sirap, salt och nästan allt mjöl (i mitt fall använde jag snarare 12 dl än 14 dl). Degen är inte lika kladdig som degar brukar vara. Arbeta degen i några minuter. Forma till två limpor och lägg på en bakplåtpappers klädd plåt. Jag la mina limpor i två formar på en plåt. Ställ in limporna utan jäsning i en kall ugn. Vrid på till 225 grader och grädda ca 30 minuter.

Priset per limpa blev ca 3,50:- . 

Vår familj äter ca två limpor i veckan. Det ger en brödkostnad på 80 :- per månad eller 960 :- per år om jag köper allt från fabriksutförsäljningen. Skulle jag enbart baka dessa limpor istället och på så sätt tillgodose vårt behov av bröd så är vi nere i 28 :- per månad eller 336 :- per år.

Tidigare köpte jag brödet i butik och för liknande fullkornsbröd är vi uppe i 29:- per limpa (Willyspriser). Det ger en total brödkostnad på 232 :- per månad
eller 2 784:- per år (!).

Summa summarum innebär det att vi gått från en kostnad på 2784:-, ner till 336:- per år, en besparing på 2448:-.

Gissningsvis vet alla om att det är betydligt billigare att baka eget bröd jämfört med att köpa, men att skillnaden kan bli såhär stor känns smått fantastiskt. 

Bakar ni eget bröd för att spara pengar? Har du ett bra recept så får du gärna dela med dig! 

Kommentarer

  1. Ciao baby, har du en mailadress att maila fruefficientbadassATgmail.com?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu har du mail! Tack också för påminnelsen om att jag måste skriva ut min mailadress här på bloggen :)

      Radera
  2. Jag har alltid tänkt att bröd är en sån där sak som inte är så värd att baka. När min man var föräldraledig bakade han stup i ett och när vi räknade på kostnaden blev det rätt dyrt, typ 20 kr brödet plus elkostnaden för ugnen. Och de blev dessutom torra rätt fort jämfört med köpebröd och tog så klart mycket tid i anspråk från oss.

    Kanske måste jag sluta jämföra Pågenlimpan för 25 kr (som har billigt mjöl i sig) med min mans fina surdegslimpor? Jag tycker dock att Pågen står sig bättre än de hemlagade, men kanske håller sig dina färska längre? Vi köper ett bröd i veckan, oftast något på extrapris för runt 20 kr. På årsbasis blir det ju en del som du säger, men jag kan inte påstå att jag lider så mycket av det under de faktiska veckohandlingarna...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte räknat med elkostnaden utan enbart själva ingredienserna. Sedan köper jag enbart mjöl på extrapris, det får ned kostnaden en del. När brödet svalnar delar jag limporna på hälften och fryser in, ibland skivar jag dem innan men det beror på. Då har vi alltid en halv färsk limpa i brödkorgen i en plastpåse. Annars mikrar jag bara limphalvan när vi behöver tina den.

      20 kr limpan plus el låter rätt mycket för ett hembakat surdegsbröd men det var kanske med sånt där fancy mjöl som kostar 20 kr påsen då? Bakar man på Garants egna mjöl kan ett surdegsbröd bli ännu billigare än 3:50 :- eftersom du inte har jästkostnaden.

      Radera
    2. Precis, olika sorter från Kungsörnen (inte de allra mest fancy mao) och fröer, nötter och dylikt som oftast ingick. Därav är jämförelsen kanske inte helt schysst, men samtidigt fick vi hålla på med strategier för att hålla surdeg av såväl råg som vete vid liv i tid och otid. Men misstänker jag skulle ta upp det igen om jag blev föräldraledig eller fiRE, det är ju kul!

      Radera
  3. Det här är något för mig att testa :)

    SvaraRadera
  4. Jag är en 32-årig kvinna som bor med min mamma och farbrors familj i Lund-Sverige. Jo, jag föddes ensam och kände aldrig mina föräldrar när jag föddes och jag vill träffa en man som kommer att behandla mig som sin drottning eftersom jag också kommer att behandla honom som min kung i framtiden när vi är gifta med varandra förresten enda. Jag är också ett ärligt hjärta som letar efter en stabil relation. Jag förstår att det är viktigt att lägga varaktiga grunder för ett varaktigt förhållande. Jag är en aktiv person som tycker bäst om att cykla och springa. Jag tror att det är viktigt att hålla sig i form. Jag är inte intresserad av spel eller drama. Jag tycker om god mat och jag letar alltid efter någon att dela uppskattningen av god mat och gott vin. Jag är öppen för att prova på olika aktiviteter och klarar av utmaningen. Jag letar efter någon som tror att en äkta intim partner ser ut efter den andra och vice versa när de navigerar i livet tillsammans, jag har läst kommentarsektionen på blogginlägg online om hur Dr.Oduduwa har hjälpt så många människor att lansera kärleksförtrollningar för att hitta sanna älska och gifter dig omedelbart, jag har aldrig trott på magisk kärleksförtrollning tidigare i mitt liv, på grund av arten av min vilja att hitta en man att älska, gav jag det ett försök och så överraskande efter att jag tagit kontakt kommunicera med Dr.oduduwa via hans personliga e-postmeddelande (dr.oduduwaspellcaster@gmail.com) Jag fick ett svar från honom och han försäkrade mig att han kommer att hjälpa mig att starta en kärleksförtrollning som kommer att få rika snygga män att attraheras av mig. Jag följde noga alla hans instruktioner och han berättade för mig vad som skulle göras. Jag gör allt han ber mig att göra och bara några timmar efter att kärleksförtrollningen lanserades började jag träffa riktigt bra män som letade efter en äkta kärleksrelation med mig. för några dagar sedan var jag förlovad och den här månaden slutar jag att gifta mig. Jag tackar Dr.oduduwa för att han hjälpte mig med kärleksförtrollningar att hitta sann kärlek idag. Jag rekommenderar starkt Oduduwa till alla som vill hitta sann kärlek och gifta sig så snart som möjligt. denna kärleksförtrollningsmagi fungerar riktigt bra och snabbt. kontakta oduduwa idag via dr.oduduwaspellcaster@gmail.com

    SvaraRadera
  5. Anna-Lena22 november 2021 15:24
    VI HAR ETT LÅN TILL DIG ANSÖK OM ETT IDAG OCH VAR GLADA VI ÄR HELA FÖR DIG FR ALLA LÅNTYPER kontakta oss via e-post: remy.credit111@gmail.com
    Hej Behöver du ett snabbt lång- eller korttidslån med en relativt låg ränta så låg som 2%? Vi erbjuder företagslån, personliga lån, bostadslån, autolån, studielån, skuldkonsolideringslån etc. oavsett din kreditvärdighet.
    Personliga lån (säkra och osäkra)
    Företagslån (säkra och osäkra)
    Konsolideringslån och många fler.
    Kontakta oss för mer information om låneerbjudande så löser vi ditt ekonomiska problem du har ditt lån inom 6 -12 timmar. kontakta oss via e-post: remy.credit111@gmail.com
    Vi har ett lån till dig

    SvaraRadera
  6. Åååh ja!!
    Att du har detta recept är en stor glädje för mig!
    Bakade detta väldigt ofta i min ungdom.

    Tack!
    Nu kan jag baka mina favoritlimpor igen!!

    SvaraRadera
  7. KONTAKTA DR.JAJA FÖR DIN LÖSNING VIA E-post: (jajaspellcasterstemple1@gmail.com)
    Kära vänner online, jag heter Kristina är från sverige. Jag måste ge detta mirakulösa vittnesbörd, som fortfarande är otroligt för mig än nu. Jag hade problem med min man för två år sedan, vilket ledde till att vi gjorde slut. När han gjorde slut med mig var jag inte mig själv igen, jag kände mig så tom inom mig, min kärlek och ekonomiska situation blev värst, tills en nära vän till mig (Maria) berättade för mig om en trollformler som hjälpte henne i samma problem han heter också DR. JAJA, så jag mailade honom på jajaspellcasterstemple1@gmail.com trollformaren och jag berättade för honom om mitt problem och jag gjorde vad han bad mig att göra, för att göra den långa historien kort. Innan jag visste vad som hände ringde min man mig och berättade att han skulle komma tillbaka till mig om bara två dagar och jag var så glad över att ha honom tillbaka. Vi har två barn tillsammans och vi är nöjda med oss ​​själva. Tack till Dr. JAJA för att du räddade mitt förhållande och för att du också räddade andras egna. fortsätt ditt goda arbete Dr JAJA, om du är intresserad av att kontakta honom och vittna om denna välsignelse som jag eller om du går igenom ett hårt liv och du behöver hjälp med ett sådant problem kan du kontakta hans e-post: jajaspellcasterstemple1@gmail eller
    Whatt-sapp/ring honom +79267733498 Tack.

    SvaraRadera
  8. Men med tanke på elpriserna idag, blir det billigare, om man räknar med vad det kostar att grädda brödet??

    SvaraRadera
  9. För bara några dagar sedan läste jag om kärlek och relationsrådgivningsblogg, när jag läste en kommentar om en kvinna som bor i Stockholm. hon delade med sig av sitt vittnesbörd om hur en trollformel hjälpte henne att få tillbaka sin kärlekspojkvän inom två dagar efter bön för kärlekstrollformel. jag var intresserad och jag ville göra samma sak för att få tillbaka min man att komma hem och besöka mig och vår dotter Alicia, hon har gråtit att hon vill träffa sin pappa och jag har försökt säga till henne att hennes pappa kommer hem snart. så jag måste göra allt för att få hans uppmärksamhet hem. Så jag kontaktade e-postadressen till kärleksförtrollningen som jag kopierade från damkommentaren (dr.oduduwaspellcaster@gmail.com). så jag skickar ett meddelande till Dr.Oduduwa för att hjälpa mig få tillbaka min kärleksman hem. bara ett ögonblick senare fick jag ett svar från Oduduwa och han försäkrade mig att han kan hjälpa mig att ta hem min man att han har gjort detta för så många människor i mer än 37 år. Jag gav det ett försök och jag fortsätter att följa alla hans instruktioner och jag fick de kärleksförtrollningar som krävs för att få det att fungera. sedan precis efter två dagar lanserade vi kärleksbesvärjelsen på honom med hjälp av mans namn och bild på min man.
    På kvällstimmen nästa dag fick jag ett samtal från ett okänt nummer, först svarade jag inte eftersom jag inte är van vid att ta upp okända nummer, senare på natten fick jag ett sms från samma okända nummer som förklarade att det var han Anderson min man, jag var socked eftersom jag under nästan 9 månader nu inte har fått ett sms inga telefonsamtal från min man, så jag svarade honom att ringa mig tillbaka, så han ringde och förklarade och bad mig om ursäkt för bor jag och vår dotter Alicia hemma så länge, han sa att det var för att kanske en annan kvinna har använt kärleks charm för att få ner honom så länge att han gjorde ett misstag och han har precis insett det nu. Så han lovade att komma tillbaka hem de närmaste dagarna och jag förväntade mig inte ens att träffa honom, följande dag runt 22:030. han kom hem nästa dag och vår dotter Alicia var väldigt glad över att se honom, jag är väldigt glad att se honom igen, eftersom jag aldrig trodde att det här kunde fungera så snabbt och snabbt. Jag är väldigt glad över att få dela mitt verkliga vittnesbörd här eftersom jag vet att det också kommer att motivera och vara en inspiration för någon där ute som går igenom liknande men situationen i sitt äktenskap, hem och kärleksrelation kan vara så frustrerande ibland. Jag är mycket tacksam och jag rekommenderar Dr.Oduduwa för hans visdom och talang att göra kärleksförtrollningar som faktiskt fungerar. Jag rekommenderar honom starkt till alla som vill få tillbaka sin kärlekspartner och återställa kärleken och förtroendet tillbaka i äktenskapsförhållandet, vänligen kontakta Oduduwa via hans personliga e-post, jag skriver här, det är gratis konsultation och det kostar ingenting att göra en förfrågan idag.

    Jag släpper bara e-postadressen här om någon vill få tillbaka sin kärlekspartner precis som jag fick tillbaka min inom två dagar efter aktivering av kärleksbesvärjelser.
    (dr.oduduwaspellcaster@gmail.com)

    SvaraRadera
  10. JAG FICK JUST ETT LÅN TILL JUL

    Jag har sett flera kommentarer från personer som redan hade fått ett lån från LAPO M-F så jag bestämde mig för att ansöka baserat på populära rekommendationer och bara för några timmar sedan bekräftade jag ett totalt belopp på 78 500 euro på mitt konto. Detta är verkligen fantastiska nyheter och jag råder alla som behöver ett riktigt lån att ansöka via sin e-post: lapofunding960@gmail.com

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg