Mitt "Parfym-hack" *revealed*

Obs, heads up! I detta inlägg kommer jag missbruka ordet ”parfym” som generiskt namn på buteljerade dofter. Inte ”parfym” i ordets rätta bemärkelse. (Typ som Lipsyl för läppcerat).

Inspirerad av kommentarerna jag fick i Fru EBs inlägg om parfym inser jag nu att jag borde avslöja hur vi hanterar parfymfrågan. Förr om åren har jag åtminstone haft fyra till fem parfymer på gång samtidig varav en till två favoriter som använts mer frekvent. När jag insåg att flera av mina parfymer som inte användes speciellt ofta, blivit gamla, så sved det rejält att slänga nästan fulla flaskor för 600-900 :- stycket. 

En flaska blev kvar för maken och en flaska blev kvar för mig. Det kändes dock inte så ekonomiskt att använda Chanel-parfym och Armani-parfym dagligen. Mina findroppar sparar jag helst på till helger när jag vill känna mig lite extra tjusig. 

Jag vet inte vem av oss det var som kläckte idén (troligtvis jag). Vi handlade vid något tillfälle på ÖoB och började sniffa på derras herrparfymer. Flera av dem kunde vi identifiera som kopior, dels så syns det på etiketten/namnet även doften påminner väldigt mycket om orginalet. Deras parfym "O.K." är tydligt C.K. exempelvis. Det fanns också Armanikopior. Vi sniffade till oss vad vi tyckte var en Armaniparfym till maken och en Lancomeparfym till mig. 50 :- styck kostade de. Nu har ÖoB-parfymerna blivit våra vardagsparfymer, måndag-torsdag. Fredag- söndag kör vi med äkta vara och nu för tiden känns det lite mer speciellt att unna sig märkesparfym.

Visst fanns det sorter som doftade spritigt eller sött och allmänt oangenämt men vissa parfymer hade de faktiskt lyckats med.

Doften försvinner inte snabbare än märkesparfym. De doftar heller inte "spritigt" som t.ex. Axe kan göra och hittills är det ingen som kommenterat eller noterat att vi inte använder äkta vara på jobbet. Folk bryr sig inte helt enkelt. 

Årskostnaden har gått ned från ca 1500 :- till ca 550 :- för vår parfymförbrukning. Jag räknar med att vi köper varsin mindre flaska på 30-40 ml av märkesparfym, varannat år ungefär och vardagsparfym med samma frekvens. Förut köpte vi större och dyrare flaskor utan en tanke på att de börjar åldras så fort man öppnar locket. Därav småflaskor nu för tiden.

Så här i efterhand har jag noterat att andra butiker också har parfymer för en femtilapp, exempelvis Lidl.


Är det någon som testat Lidls parfymer? De ser tjusigare ut än ÖoBs (som har något av en tonårstouch). Doftmässigt kan jag inte identifiera Lidls parfymer som kopia av något. Det kanske någon kan dofta sig till vid nästa veckohandling?

Kommentarer

 1. Ah, hade inte gissat att detta skulle vara hacket! Har alltid ångrat köpet efter ett tag när jag ibland tidigare köpt fuskvarianter och då köpt originalet istället. Men är inte högkonsument, har antagligen inte köpt parfymer för mer än 2000 kr totalt i hela mitt liv. Lägger hellre de pengarna på kläder faktiskt. Men så plötsligt råkade jag nosa på H&M:s nya parfymer före jul. Och köpte! . Är mycket nöjd med deras "Petals" för 59.90 kr. Doftade mig igenom resten men inget annat passade näsan. De andra doftade mindre äkta helt enkelt. Kan ju säga att av de andra fanns "alla" förpackningar kvar, jag köpte däremot butikens sista petals...

  https://www2.hm.com/sv_se/productpage.0609872001.html


  /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, ska sniffa på den nästa gång jag är på HM. Det låter som ett gott tecken att den är populär! Bra också att den bara var på 20 ml. Då får man möjlighet att byta runt lite oftare.

   Radera
 2. Å men nu blev jag nästan besviken...trodde det var något mycket skämmigare. Idag köpte jag faktiskt en till parfym trots att jag fått ärva en. Men det var 50% på Å och Tea Tree från Arden är sådär vardagligt lätt som jag vill ha det må-fre. 225 kr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja det kanske inte var tillräckligt hardcore för er supersparare. Om någon av mina vänner visste vad jag använde dagligen så skulle det vara pinsamt. Härligt att du fyndat!

   Radera
 3. Jobbar inom skolan och då är parfym förbjudet. Antar att det är samma inom vården.
  Tycker att parfym är en väldigt onödig grej och efter att ha varit utan nu i många år så har lockelsen försvunnit. Det luktar helt enkelt inte gott. Inte på mig och inte heller på andra. Människor med parfym förstår ofta inte hur mycket de stinker. Skulle tro att det är som med rökaren som inte upptäcker hur de stinker förrän de slutar röka.
  Bästa spartipset: sluta helt med parfym och gör då även en god gärning för de som är överkänsliga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är antagligen det bästa sparknepet!

   Radera
 4. Haha, härligt! :) Jag använder inte parfym till vardags längre utan kör bara deo. Gillar era små hacks, kul att läsa om! Jag lägger till er i min blogglista, gör gärna samma om ni känner för det! :)

  Frihetsmaskinen – Följ min resa mot ekonomisk frihet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Frihetsmaskinen! Kul att du uppskattar sparhacksen :) Absolut, lägger till din länk i läslistan!

   Radera
 5. Min parfym har faktiskt precis tagit slut. Skall testa lidls och återkommer med utvärdering! (skall man fråga eventuell dejt om man doftar gott, eller hur kommer man in på det ämnet/utvärderar det?)
  /A

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja tack! Väntar med spänning på en utvärdering. Fråga någon som är brutalt ärlig, typ ett syskon?

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg