DIY hårklippningar del 2

Eftersom mitt inlägg om 0:- i frisörkostnader i en familj på fem  blivit ett av de mest lästa hittills så tänkte jag med dagens inlägg utveckla det här med hårklippningar hemma.

På bilden ser ni mina "verktyg". Jag har en sax som inköptes på Åhléns för ca 15 år sedan. Den har inte slipats sedan köp men är fortfarande vass så det förslår (det händer att jag klipper mig själv i fingrarna ibland så där råder det inget tvivel). Min mor har en likadan och har sparat förpackningen till saxen och där står en prislapp med 129 :- . Efter en snabb googling ser jag att frisörsaxen från Åhléns nu för tiden kostar 149 :-. På Apotea finns det en sax för 54 :-, så det går att komma ännu billigare undan. Eftersom man jämförelsevis klipper så lite med sin egen frisörsax så tror jag inte att en proffssax för flera hundra är nödvändigt (men det är bara min personliga uppfattning). Huvusaken är att saxen är vass!

Sedan dess har det tilkommit en effileringssax i samlingen, det är en sax som tunnar ut håret. I vår familj har vi belönats med hästtagel till hårkvalitet så vi vuxna måste tunna ut håret för att det inte ska bli för tjockt se ut som Jessica Gedin en bad hariday.  Effileringssaxen var ett riktigt fynd för typ en tjuga men här tror jag verkligen inte att man behöver satsa på kvalitet, man klipper så lite med den så den lär inte bli sliten.

Första gången jag använde effileringssaxen var det lite läskigt så här kommer några handhavade tips:

1. Våga! Det är bara hår.
2. Börja med bakhuvudet, några cm under hjässan.
3. Det räcker med få klipp, totalt 4-5 st.
4. Sätt saxen så nära hårbotten du kan, klipp en gång, håll dig till samma sida, flytta ned saxen 3-4 cm och klipp en gång till.
5. Byt sida på bakhuvudet och upprepa.
6. Borsta ur håret.

Håret kommer att kännas mycket smidigare och enklare att jobba med. Tänk bara på att inte klippa för högt upp på hjässan med effileringssaxen, det kan se lite tokigt ut när det växer ut. Maken råkade klippa en "tufs" på mig mitt i en virvel vid något tillfälle som sedan stack ut när det började växa. Övning ger färdighet och nu använder han saxen klockrent!

I lådan ligger också såna här metallclips för att hålla undan långa hårlager vid nivåklippning. Men det går säkert lika bra att använda hårsnoddar också.

Till makens hår behövs både sax, effileringssax och trimmer. Trimmern är av ett bättre märke som finns hos frisörer och hittills har den fungerat utmärkt i bortåt åtta år. Vi måste dock ha den inpluggad i eluttaget under användning. Batteriet har blivit för dåligt på egen hand.

Nu har jag klippt herrar (maken, min pappa, de stora barnen) i många år. Därför känner jag mig rätt säker när jag klipper en kortare herrfrisyr. Jag har letat runt lite på tuben åt er och här är ett par länkförslag. Den här killen kör en basic och kort frilla. Kort på sidorna och saxen till hjässan. Den här frisören kör en "tutorial" för ett längre hår/ herrklippning.

Är det någon som hittat en ännu bättre tutorial på tuben så dela gärna med er i kommentarsfältet!

Hoppas detta kan ge lite pepp och tips på vägen till er som ännu inte "gjort slut" med frisören! Lycka till! 


Kommentarer

 1. Mycket spännande. Eller så packar familjen IGMR bara bilen och kör mot Simplicitas salong Sax o Fön?

  Hår är dyrt... jag betalar 500 kr per klipp och fru IGMR 1000 - 1500 kr då hon färgar. Nu gör vi det sällan men fasen vad det svider!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja! Det är lätt värt bensinpengarna. OMG, det var pricey. Finns det inget bättre alternativ? Typ som Eva skriver nedan med frisörelev eller någon frisör som jobbar hemifrån?

   Radera
  2. För min del har jag helt enkelt låtit håret växa :) För fru IGMR vet jag inte var hon lutar.

   Radera
 2. Tycker det är svårt att klippa sig själv förutom luggen då. Har mycket enkel "frisyr", rakt halvlångt hår med lugg i vanlig skandinavisk halvtunn kvalitet. Löser de här med höga frisörkostnader med att bara gå till frisörelever och dessutom bara högst tre gånger per år. Kostar 160 kr per gång.

  De tvättar (det bästa!) , klipper i typ 1,5 h och fönar. En lärare synar petnoga och korrigerar om något är en millimeter för långt på något ställe. Eleven läxas upp med mild stämma. Det hela är faktiskt ett litet nöje! :)

  Fattar inte att inte fler går dit. Billigt och inte alls sämre eftersom eleverna i sin osäkerhet är rädda att göra fel och lärarna fixar resten. Tidsåtgången för besöket på 2 timmar är kanske anledningen till att någon tvekar.

  /Eva


  SvaraRadera
  Svar
  1. Frisörelever är absolut ett alternativ till att DIY. Om du inte ska spara ned luggen, då blir det mycket lättare att klippa själv :-) När man klipper sig själv så kör man allt framifrån, gärna lite lager på lager också så syns inte ojämnheter .

   När jag pluggade gick jag emellanåt till frisörelever, jag brukade bli rätt nöjd. Klippning fixar de bra.

   Radera
 3. Tack för detta inlägg! När vi flyttar upp till landet kostar frisörbesöken typ dubbelt mot Sthlm och minhuvudbry är just de korta frisyrerna. Jag har två i familjen varav en har jättetjockt hår så det där med "effileringssax" var precis den kunskap jag behövde. Jag ska slaviskt studera klippen.

  "Skillnaden mellan en bra och en mellanbra klippning är en vecka".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sjukt att det är dubbelt så dyrt på landet? Mindre konkurrens? Aha, ja då kommer det verkligen underlätta att tunna ut innan ni ska klippa.

   "Skillnaden mellan en bra och en mellanbra klippning är en vecka". WORD. Jag vill också lägga till klipptekniken "pointcutting" här. Det blir alltid snyggare att avsluta ett rakt klipp med lite pointcutting som fadar ut den avklippta looken.

   Radera
 4. För er med maskin, eller som kan tänka sig att köpa en - mycket enklare än med sax och du kan göra det själv - instruktionsfilm som visar fem olika frisyrer

  How to cut hair - 5 hair styles using a Philishave Hair Trimmer
  https://www.youtube.com/watch?v=tAFAD3RLhd8

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wow, thx! Hur kan inte det här klippet ha mer än 163 stycken visningar. Älskar musiken och pottfrillan på pojke nr 5.

   "how to cut hair with a trimmer" sökningen gav faktisk en massa bra träffar!

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg