Utmaning i januari - äta ur frysen!

Det här är en "skämsbild" från min stökiga frys. Den så kallade "kött och fågel"- lådan om jag läser på etiketten. Nu finns det både rivna gamla ostkanter, räkor, köttfärs, hel kyckling, korv, skinkbitar och fiskpinnar i den här lådan. Jag har akumulerat så mycket mat i den här frysen att jag har dålig koll på vad som finns, ibland har jag köpt på mig mat som jag redan har vilket är himla onödigt. Visst gillar jag att köpa mat till 50 % rabatt på Willys men det finns liksom alltid mat med 50 % rabatt när jag handlar så det är mest oekonomiskt att binda upp kapital i frysen.

Därför kör jag en matutmaning i januari! Tanken är att jag ska använda det som finns i frys, kyl och skafferi så långt det går. Om vädret håller i sig så ska jag också plocka upp de sista potatisarna ur landet som komplement, något kan de användas till, även om många säkerligen är gröna vid det här laget så går de att spara som utsäde.

Vid en närmare analys av innehållet i hela frysen så finns det:

7 limpor bröd
6 korvbröd
fikabröd, bullar
massor av sparade brödkanter (jag gör krutonger av dem till soppa)

8 kg tomater
över 100 ägg
10 st 0,5 L burkar äppemos
en hink "mystery soppa" (ingen etikett)
kokade kikärtor
kokade röda linser

2 pkt räkor, varav ett öppnat
lax, en middag
två pkt blandfärs
en hel kyckling
en påse skinka
prinskorv
riven ost
fiskpinnar (ångrar verkligen att jag köpte Eldorados fiskpinnar, de har legat där i säkert ett år)
smått och gott som nötter, kryddor och marsipan

När jag summerat hela innehållet inser jag att det kommer att bli svårt att hinna äta upp det i januari. Planerar intressanta kombinationer som t.ex. "prinskorv med bröd", "mystery soppa med krutonger", "varma mackor med ojämna skinkskivor och riven ost".

Förhoppningsvis leder detta både till att frysen blir utrensad och boostar sparandet med ett par tusenlappar under januari. Återkommer med utfallet!

Baserat på listan ovan, har du tips på några ätbara kombinationer?

Kommentarer

 1. Jobbigt med mat, har exakt samma problem. Och känner aldrig riktigt att jag får grepp om frysen. Någonstans är det bra att köpa saker när det är billigt, men ju mer man har, desto svårare är det att hålla koll... och trots försök att strukturera så fallerar det alltid sen när jag ska dumpa in 4 julskinkor eller dylikt. Har tyvärr inga tips alls.

  Från det ena till det andra så har jag blivit inspirerad av ditt "klipp dig själv"-inlägg. Vilken sax och maskin ska köpas? Ska klippa mannen nämligen. Ungen klipps sedan tidigare av oss med hushållssax.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag delar verkligen ditt dilemma. Just nu kör jag 100 % köpstop på allt som behöver frys så får jag ta det därifrån.

   Vad roligt! Jag har ett "del 2" i pipeline :) Min sax är ca 15 år gammal från Åhléns och det är verkligen ingen tanke bakom (mest för att jag är uppvuxen i en mindre stad och Åhléns var go-to stället för sånt här). En vass sax är tillräckligt, det behöver inte vara en proffssax. Makens trimmer däremot är en dyrare salongstrimmer. Här tror jag däremot att det är värt att lägga lite pengar. Hans trimmer har använts sen typ 2010.
   https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=215453

   Stort lycka till!

   Radera
 2. Fiskpinnarna serveras med fördel som fisktacos! Dränk dem med pico de gallo (tomater har ni ju gott om) samt chilimajo och servera i mjuk tortilla, sååå gott! Sen ser det ju ut att bli en del ost och skinkpaj för er😊

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra tips ang fisktacos, detta ska definitivt testas! Haha, ja ost- och skinkpaj har jag gjort en gång redan men vi hinner garanterat med en gång till innan månaden är slut :)

   Radera
 3. Fiskpinnar i korvbröd med hamburgerdressing, majonäs och ketchup. Fiskpinnesmaken döljs lite av såserna. Bra varmmellis innan man ska ut i kylan. /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiskpinnar i korvbröd lät också intressant :) Du kommer med bra idéer Eva. Jag har köpt Ciens olivtvål nu. Ska testas så fort Eldorados är slut!

   Radera
 4. Alltså, jag måste leva under en sten, men kan man frysa ägg?? Kan man använda dem som vanligt sen, typ koka, eller går de bara att använda i typ bakning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jajemän Lisa! De går inte att koka efteråt men de går att använda i matlagning och bakning :) Man måste bara lättvispa dem innan frysning.

   Radera
 5. Jag kommer osökt att tänka på en Berglin-strip när två karaktärer gör sällskap på ICA och den ene är dare devil och handlar bara utefter de inköpslistor som ligger kvarglömda i kundkorgen. "Hmm...lövbiff och Häxan silversputs, blir en intressant vecka!". Jag önskar dig lycka till och om det är någon tröst ska jag per detta nu lägga upp en bild från min eget "fågellåda" i frysen på Instagram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha :) Ja riktigt så illa är det inte än men det kommer nog bli svårare ju längre in i januari vi kommer! Tack så mycket!

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg