Äta ur frysen del två, 7,50 :- för en middag till fem!

Första januari satte jag igång med "januariutmaningen" och vi började laga maträtter från den bas vi har i frysen. Tanken är att veckohandlingarna enbart ska supporta den mat som redan finns hemma. 

Inspiration till detta recept är hämtad ur min Hemkunskapsbok. Jag hade inte majs hemma till tex-mex soppan men improviserade med riven morot och det funkade hur fint som helst.

Jag dubblade som vanligt mängderna från Hemkunskapsboken och la till lite extra potatis så receptet blev såhär:

6 potatisar (samtliga uppgrävda ur landet den 1/1 (!)) 0:-

1 stor morot, 0,5 :-
1 paprika, 4 :- (köptes till 50 % rabatt på Willys)
1 dl kokade kikärtor från frysen, 1,50 :- 
1 gul lök, 1 :- 
2 vitlöksklyftor, 0,5 :-
0,3 chilifrukt från frysen, 0:- 
Spiskummin, paprikakrydda, buljong, peppar

Skär potatisen i kuber, riv moroten, strimla paprikan. Hacka löken och fräs den tillsammans med lite vetemjöl, tillsätt genast en liter vatten. Häll i potatis, morot, paprika, kokade kikärter, buljongtärning och koka i ca 15-20 minuter. Mot slutet pressade jag vitlöken och slängde i hackad chili tillsammans med tex-mex kryddorna. Smaka av kryddningen. Jag hade säkert i ett par tsk spiskummin, någon tsk paprikakrydda och ett par nypor peppar. Soppan blev ganska het. 

Till detta serverade jag krutonger gjorda på frysta brödkanter (ja det kanske inte passar så bra ihop med tex-mex soppan men barnen älskar det). Egna krutonger gör du hur enkelt som helst. Spara ändbitarna på alla limpor ni äter. Det spelar ingen roll om det är grovt bröd eller ljust. Jag brukar blanda. Skär dem i krutongliknande kuber, stek i matfett, tillsätt en pressad vitlöksklyfta eller två och salta, lägg upp på hushållspapper så att överflödigt flott rinner av. Done!

Nu blev inte den här måltiden speciellt frystömmande men jag är otroligt nöjd med både hur god, matig och billig soppan blev. Det räckte till fem ordentliga portioner så totalen per person landar på 1,50 :-. Vill du att soppan ska bli lite mildare och krämigare så tillsätt någon dl grädde eller matlagningsbas. 

Barnen gillade soppan och tyckte att den smakade tacos vilket är ett gott betyg. Igår tipsade Fru EB om tex-mex recept. Jag kommer absolut att testa grillade burritos och bön-enchilada. 




Kommentarer

  1. Du är ett geni. Jag kastar alltid bort de där snuttarna med greenwashing-ont i magtrakten. Nu ska här toastas krutonger för kund och fosterland. Har skrivit upp receptet i mobilen så seriös är jag.

    Vidare: HUR kan du plocka upp potatis nu? Så avis.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh man tackar! :) Krutoger är så himla gott. Barnen äter dem som snacks ibland när vi har byggt upp ett för stort stash av brödkanter i frysen.

      Jag gissar att det beror på de sydligare breddgraderna. Vi har haft tur med väldigt få dagar med minusgrader. Nu var det dock bara en bråkdel av de potatisar som jag plockade upp som var ätbara. De flesta blev hönsmat eller sättpotatis till nästa säsong. Men det räckte i alla fall till soppan så jag är nöjd :)

      Radera
  2. "Barnen äter dem som snacks ibland när vi har byggt upp ett för stort stash av brödkanter i frysen."

    Är du medveten om hur det där låter? Riktiga fattigmanssnacks där! Barnen tittar på chips i en skål på barnkalas. "Vad är det där?" Får veta av att det ju är chips. "Vi brukar äta gamla brödkanter hemma som mamma skurit i bitar." ;D Födelsedagsbarnets mamma ringer socialen för att göra en orosanmälan...

    /Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hehe, ja i mångas öron kan det nog låta extremt..Men inte i dina väl Eva? ;)

      Radera
    2. Nä, verkligen inte. Bara smart. Blir påmind om vad göra med bröd i frysen som jag inte ätit på länge. Hur länge håller bröd i frysen egentligen? Minst ett år? Gott nedfryst bröd äts upp ändå, annat blir det med inte lika spännande halvtorrt bröd. /Eva

      Radera
    3. Jag skulle tro att bröd kan hålla sig bortåt ett år i frysen. Fast då skulle jag tillaga det på något vis t.ex. fattiga riddare, varma mackor eller krutonger. Det går också att smula ned brödbitar i mixern och göra ströbröd av det! :)

      Radera
    4. Supertack! Ströbröd stod på inköpslistan men nu gör jag eget ströbröd. Märkligt att man inte kommer på sådana enkla saker själv. Brukar ta resterna av skorppåsen men det var för lite nu (för goda skorpor). /Eva

      Radera
    5. Toppen! Alltid härligt när man kan göra eget :) Här kommer en länk:
      http://marcussamuelsson.se/tips/hur-du-kan-gora-ditt-eget-strobrod/

      Radera
  3. Ströbröd brukar jag också göra, så smidigt! Ett annat tips är att använda brödet till ”pudding” med ägg. Googla ”strata” som är italiensk variant eller bara ”brödpudding”. Så sätter du sprätt på både bröd, ägg , skinka och tomater. Tove Nilssons bok om ägg är också ett tips, kolla bibblan! Sen jag upptäckte mängden kokböcker som finns att låna så har mitt kokbokskonto minskat markant (ja, gillar kokböcker)./C

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tips om Strata! Det tål att testas, fann en hel del recept på det.

      Den åker upp på min Bibliotekslista direkt, thx!

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg