Financial Freedom Challenge! Passiv inkomst?

Den här veckan har för min del varit helt dränerande. Större delen av veckan har spenderats i kollegors sällskap. Det har varit powerpoint-dragningar från morgon till kväll och nätterna har spenderats i den typiska 90-tals baracken, 200 meter från "konferens-slottet" (för ingen har väl någonsin fått bo på självaste slottet??). Nåväl, nog gnällt om min horribla vecka och vidare till dagens ämne. 

Om du behöver inspiration i ditt sparande och företagande/sidehustlande så kan du inte missa det här youtube-klippet på ca 30 minuter. Ta ett glas vin för att lugna nerverna (eller något annat alkoholfritt om du som jag har en vit månad), dina frugala kikärtssnacks och dra ett djupt andetag (för du lär inte andas på hela klippet när Samuel Leeds drar igång i sitt förmodade ADHD tempo).

I klippet får ni se "utmaningen". Samuel Leeds börjar om från scratch utan pengar och i nytt namn. På två veckor ska han vara igång med sin business och ha skapat en passiv inkomst.

Det Samuel Leeds (SL) har gjort till sin affärsidé är att hyra lägenheter och sedan hyra ut dem via booking.com och airbnb. En kvinna som gått en kurs i hans regi lyckades på fyra månader skapa en inkomst på 13 500 £ dvs ca 180 000 kr i "passiv" inkomst per månad.

Efter att ha sett det här tillsammans med maken gick entreprenörtankarna igång hos oss båda. Hur skulle vi kunna göra något liknande i Sverige? Går det ens med de reglerade hyrorna vi har idag i det här landet? Skulle privata hyresvärdar gå med på att ha airbnb-hyresgäster springande i husen? Osv osv...

SLs framgångssaga skulle antagligen inte gå att kopiera i Sverige.  Det är mer komplicerat att hyra ut sin bostadsrätt i andra hand, det är ju inte alla föreningar (vad jag förstått) som tillåter andrahandsuthyrning? Likaså krävs det ett godkännande från hyresvärden om man hyr ut sin hyresrätt i andra hand.

I Sverige skulle möjligtvis ett alternativ vara att köpa en bit mark och därefter ställa upp en massa Atterfallshus och hyra ut dem. Nackdeln här är att man tar all risk själv i och med ägandet och det kan bli dyrt. SL tar minimalt med risk och hans sätt kräver inget större startkapital. Hur som helst så lämnade youtube-klippet en del att fundera över. I alla fall hos oss. 


Vi blev inspirerade av hans framgångar och entreprenörsanda men frågan är om hans affärsidé är möjligt i Sverige?


Kommentarer

  1. Vissa BRF har som usp att man kan hyra ut ett antal ggr per år via typ Airbnb. Studenten A bor tex i en sådan förening. Jag tror dock att rätten till detta tillhör ägaren och inte andrahandsuthyraren. Gällande hyresrätt är jag rätt övertygad att det inte är tillåtet och frågan är om det är så moraliskt :)

    Jag har funderingar på en nischsajt på internetz, hyra ut släktstugan om det går och skriva content. Det finns sajter för det som kan anmäla sig till...

    Trefvlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hm, ja brf förstår antaligen att vissa vill hyra ut via Airbnb men för att ha någon form av kontroll på omfattningen så är det enbart tillåtet x antal ggr/år.

      Det kan säkert ha ändrat sig på 10 år men när jag ville hyra ut min hyresrätt i andrahand så ringde jag upp hyresvärden (privat mindre hyresvärd) och då sa han att eftersom jag frågar så fick de inte säga nej, men det är inte tillåtet om man inte "ber om lov".

      Smart, du tänker t.ex. till tyskar/danskar över loven?

      Har kollat på lite röda små stugor här i trakten men med en hyresbeläggning på max 10-12 veckor per år vet jag inte om det är en värd investering, med allt vad det innebär att ha ett extra hus till (jämfört med börsplacerade pengar).

      Radera
    2. Som IGMR skriver så är det möjligt i vissa brf'er, jag har massor med info om detta som jag kan berätta om när vi ses i april!
      /A

      Radera
  2. Det här praktiseras redan nu i stor omfattning i förorterna till storstäderna i Sverige. Men man har tagit det ett steg längre då man insett att man inte behöver begränsa sig till endast en andrahandshyresgäst utan man har i många fall flera, ja upp till tio eller fler än så samtidiga andrahandshyresgäster. Dessutom är det enklare om det inte är dags- eller veckoslutsuthyrning utan man kör med längre tid än så.
    Och så tar man kontant betalt så att man slipper hålla på med kvitton och papper och sånt.
    Alla känner till hur det fungerar och att det praktiseras. Så det är bara att hoppa på, tror att du kan få ihop beloppen du nämner ovan mycket snabb, antagligen snabbare än i exemplet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förstår jag dig rätt om person X har massor bostadsrätter och hyr ut i andra hand eller massor av förstahandskontrakt och hyr ut dem i andra hand?

      Radera
  3. Visst är det bra att hitta olika sätt att skaffa passiv inkomst men att ha flera lägenheter och hyra ut som air bnb tycker jag känns rätt så omoraliskt med tanke på bostadsbristen och hur svårt det är att få tag på en lägenhet att faktiskt bo i, speciellt för alla unga som vill skaffa eget boende.

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Anonym; ja man kan diskutera moralaspekten av det hela men då är det också svårt att inte bli politisk och det är inte syftet med det här inlägget.

      Radera
    2. Varför behöver man bli politisk om man diskuterar moral? Jag snackar i stort sett aldrig politik, men desto oftare om moral. Om man har moraliska betänkligheter gör man inte vissa saker och om man saknar betänkligheter eller principer, gör man vissa saker bara. Så enkelt är det väl oftast. Hur man hanterar pengar visar på var man står moraliskt eftersom det är en sådan påtaglig kraft i livet. Pengar, makt och sex - det mest kraftfulla i denna värld.

      Känner en svensk i Tyskland som hyr ut sin stora (tyska) hyresrätt via airbnb och reser runt i världen väldigt ofta. Om upplägget är lagligt vet jag ej, men han har till exempel inte direkt moraliska skrupler när det gäller pengar är mitt intryck. Pengar verkar gå före allt annat i livet, men så är han relativt oberoende också och det har varit hans mål sedan han var ung. Han är liberal rent politiskt, tycker att mer eller mindre djungelns lag ska råda och den starka och mest anpassningsbara ska överleva. Resten lämnas åt sitt öde. Har nog aldrig träffat en som så öppet står för sådana åsikter!
      /Eva

      Radera
    3. Man behöver inte bli politisk när man diskuterar moral men däremot när man diskuterar den fria marknaden i allmänhet och bostadsmarknaden i synnerhet vilket var det som du kommenterade angående. Tror man på den fria marknaden, vilket jag gör, så ser jag det snarare som omoraliskt att inskränka på mina rättigheter att bedriva företagsverksamhet.

      Att svenskar är bortskämda och ser det som en mänsklig rättighet att lätt kunna skaffa ett förstahandskontrakt innanför tullarna i Stockholm förstår jag mig heller inte på. Det finns många mindre städer i Sverige där man lätt kan få tag i bostad för en rimlig peng. Är det omoraliskt av Mercedes att tillverka bilar som inte alla unga har råd med?

      Radera
    4. Jag förstår av ditt svar att du inte direkt gör skillnad på bostäder och bilar. Att äga bil är inte nödvändigt, men det är nödvändigt att ha tak över huvudet. Men menar inte att boende handlar om mänskliga rättigheter, det är att gå på tok för långt. Människor har egentligen inga direkta rättigheter enligt mig, snarare har vi skyldigheter. I sådana här frågor verkar det ändå lätt bli två ytterligheter som enda alternativ.

      Du skrev att dina rättigheter att bedriva företagsverksamhet är omoraliskt att inskränka på?! Intressant perspektiv. Men jag tror att du och min kompis i Tyskland tänker ganska lika i detta fall. Vi brukar inte diskutera dessa ting eftersom vi aldrig kommer någon vart ändå. Han är helt enkelt den självbevarande typen och jag den som hellre bevakar andras intressen före mina egna. Självutplånande skulle nog vissa anse att jag är. Men det är en strategi som har sina fördelar. ;)

      /Eva

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg